ZEMLJA SA NAJLEPŠIM IZLASKOM SUNCA: Hakuna matata i sve je strava!

Autor:

Razonoda

04.09.2018

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Značenje ovih reči jeste bez brige i to je prvo što ćete čuti od nasmejanih Zanzibaraca dok vam nude suvenire ili kokosovu vodu na plažama na kojima ćete doživeti potpuni zen.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Rajski prizori na Zanzibaru

Pole-pole! Pored "Hakuna matata" (bez brige), najčešće reči koje sam čula tokom boravka na Zanzibaru! U prevodu - polako, polako. Ne možete ni da zamislite koliko je to polako. Prva dva dana vas čekanje na piće ili ručak od sat do sat i po izuzetno nervira, još ako ste baš gladni, ta nervoza preti da poprimi velike razmere. Kada pitate konobare kad će porudžbina, umesto iste ćete dobiti široki osmeh i čuveno: "Pole-pole!" Posle trećeg dana dospete u neko stanje potpunog mira i zena i uđete u štos. Deo društva dođe ranije i poruči hranu dok još niste gladni... jer, dok stigne, svakako ćete ogladneti.

PLATA 40 DOLARA

Međutim, to je nešto na šta vas vodiči upozore i nešto što ovom divnom narodu ne možete da zamerite. 

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Zanzibarci nigde ne žure

- Oni zaista nigde ne žure. A i nemaju baš gde da jure. Nažalost, žive jako teško. Prosečna mesečna plata za stanovnike Zanzibara je oko 40 američkih dolara - za koliko turisti mogu dva puta da ručaju. S obzirom na to da stanovnici Zanzibara nemaju novca za restorane i kafiće, oni postoje za turiste, a cene su kao u, recimo, Španiji, ako ne i nešto više - objašnjava mi vodič Jungle tribe - a Petar Sretenović.

Zbog bolesti i siromaštva, prosečan životni vek stanovnika Zanzibara je oko 58 godina. Ali uprkos teškom životu, oni su neverovatno miroljubiv, pozitivan i veseo narod. Zahvalni su za svaki dolar napojnice i vrlo brzo će vas nazvati svojim bratom ili sestrom.

DOĐE I PROĐE

- Hakuna matata i sve je strava - kaže mi na lošem engleskom starosedelac iz plemena Masaji dok mi nudi narukvice koje prodaje na plaži. A pitala sam ga kako uspevaju da prežive s tako malo novca. Objasnio mi je da hranu uberu, kuće naprave od drveta koje ih ne košta i da imaju sunce da ih greje.

- Ostalo dođe i prođe. Srećan sam jer imam decu i ženu. I svi su zdravi! To je sreća - govori mi uz osmeh jer sam mu bila dobra mušterija.
RepublikaFoto: Privatna arhiva
Srećni iako su siromašni

Jedno od najlepših putovanja i doživljaja iskusila sam upravo ovde - na ostrvu na kojem je, potpisujem, ubedljivo najlepši izlazak i zalazak sunca koji sam ikada videla! Navešću vam još razloga zbog kojih će vas poseta Zanzibaru učiniti srećnijom i ispunjenijom osobom.

1. Jozani i delfini

Ovde možete doživeti svitanje uz potragu za delfinima u njihovom prirodnom okruženju, a potom treking kroz nacionalni park Jozani, gustu tropsku šumu - šumu mangrova gde možete čak napraviti selfi sa čuvenim kolumbus majmunima.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Druženje sa majmunima

2. Stountaun i Ostrvo robova

Poseta Stountaunu, čije ime na svahiliju znači stari grad, a koji je i centar trgovine začinima. Šetnja šarenim i živim ulicama, obilazak najznačajnijih znamenitosti i, naravno, lokalne pijace. Grad se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine od 2000. godine. Ovde ćete videti i rodnu kuću Fredija Merkjurija, frontmena grupe Kvin. Nakon toga, poseta Ostrvu robova (Prison Island), koje je dobilo ime po mestu gde su nekada držali zarobljenike i robove. Danas možete da uživate u ronjenju i kupanju u tirkizno plavom okeanu i druženju sa džinovskim kornjačama koje su ovde prenete u 19. veku sa Sejšela.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Zadivljujuće divovske kornjače

3. Plavi safari

Očaraće vas celodnevni izlet na najlepše plaže tri ostrva i ronjenje uz voće na peščanom sprudu, istraživanje pustog ostrva i šume mangrova, igranje sa plimom i osekom, uživanje u ukusima Zanzibara - jastozi, morski plodovi začinjeni jedinstvenim začinima. Nikako nemojte propustiti zalazak sunca na plaži u mestu Kendwo. Jedan od najlepših na svetu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nezaboravni zalasci sunca

4. Ručak u šumi začina

Dok vam vodič daje da pomirišete razne biljčice, korenje, delove plodova, šetate tropskom šumom u kojoj se zapravo uzgajaju začini i gomila preukusnog voća. Imaćete priliku da vidite kako raste ananas, rane vrste banana, mango, džek frut - voće strasti, da eksirate kokosovu vodu iz tek ubranog kokosa... taj slatki ukus ne može se porediti sa ukusom voća koje stigne zeleno i sazri u našim marketima. Tokom tog obilaska, prolazićete pored kuća meštana, igrati se s decom koja se raduju i najmanjem slatkišu koji im date. Posle šetnje, na kraju rute, očekuje vas preukusan ručak u prirodi napravljen od plodova i začina koje ste upravo imali prilike da vidite i pomirišete. Pirinač s vanilom i cimetom, banana koja ima ukus kuvanog krompira sa đumbirom, king fiš (kraljevska riba) i sve to preliveno sjajnim kokosovim sosom s karijem, deo su ovog jedinstvenog obroka. Na kraju, osoba koja je imala najviše pogodaka o kojoj se biljci radi biva proglašena za kralja ili kraljicu džungle i dobija krunu, kravatu (ako je muškarac) i ukras za ruku (ako je dama) napravljenu od lišća iz ove šume.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Prijatno!

5. Restoran "The rock" na steni 

Način na koji ćete doći do restorana "The Rock", koji se nalazi na steni, zavisi od samog mora - tokom oseke, posetioci mogu doći do restorana peške, ali tokom plime, dostupan je samo čamcem. U zavisnosti koliko dugo ćete biti tamo, možete putovati na oba načina. Najidealnije je da tamo dođete oko 18 časova peške, uživate u zalasku sunca i potom se vratite čamcem pošto oko 21 čas voda uveliko prekrije stazu do restorana. Napominjemo da se morate pripremiti za nešto skuplji obrok, ali verujte da vredi. Naime, veliki tanjir morskih plodova za dve osobe uz dve čaše vina koštaće vas oko 75 američkih dolara. 

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Jedan od najpoznatijih restorana na svetu

6. Žurke na plaži i noćno kupanje

Na Zanzibaru ne nedostaje noćnog života. Svake večeri u barovima nekog od smeštaja na plaži se organizuje žurka. Zvuci koji prevladavaju su rege, hip-hop i bongo flava, muzika nastala u Tanzaniji kao miks različitih pravaca s uticajem tradicionalne muzike. Na ove žurke dolazi i lokalno stanovništvo, kao i poneki pripadnik plemena Masaji da vam nudi suvenire i igra tradicionalni ples. Takođe, zbog izuzetno toplog okeana, noćna kupanja su nešto najlepše što možete doživeti na ovom afričkom ostrvu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Srpski telegraf je bio ovde!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading