Razlozi zbog kojih treba posetiti ŠRI LANKU

Autor:

Razonoda

04.09.2017

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predivne plaže, džungle, palme i beskonačne šume. Posmatranje beskrajnog zelenila kojim obiluje ova azijska zemlja neprimetno vas uvlači u stanje meditacije i spokoja.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Plaže su pravi raj

Spokoj. Ako bi sa jednom rečju morala da opišem osećaj koji pruža boravak na Šri Lanki. Gotovo odmah po sletanju, osetićete neverovatan mir i veliku količinu pozitivne energije kojoj obiluje ova azijska zemlja. Pored ljudi na čiji osmeh i blagost ćete nailaziti na svakom koraku, bujna vegetacija je glavni "krivac" za brzo oslobađanje od stresa i konekciju koju ćete doživeti sa prirodom.   

 - Prelepe peščane plaže prepune palmi, džungle, beskonačne šume... Samo posmatranje tog beskrajnog zelenila "uvlači" vas u stanje meditacije, a vi postajete spokojni i svesni tog dragocenog sadašnjeg trenutka od koga smo se toliko otuđili - otkriva za Srpski telegraf Jovan Andrijašević koji je nekoliko godina, kao vodič Jungle tribe -a srpskim turistima otkrivao tajne ovog bisera Indijskog okeana. 

Kao karakteristike Šri Lanke i razloge zbog kojih je morate posetiti, pored navedenog izdvaja i sledeće.

1. Hram Tooth temple

Budizam se rodio u Indiji, ali je Šri Lanka mesto gde je ovo učenje ostavilo možda i najdublji trag. Sinhali veruju da je Buda upravo njih odredio za čuvare njegovog učenja. Zato je i vrednost ovog hrama iz 16og veka neprocenjiva, ne samo zbog velelepne arhitekture, ne toliko ni što je u jednom delu građevine živeo i poslednji kendijski kralj, već pre svega zbog relikvije Budinog zuba koja je tu pohranjena. 

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Hram Tooth temple

2. Esala perahera

Jedan od najvećih i najraskošnijih festivala na svetu! Svake godine krajem jula, početkom avgusta, zavisno od punog meseca počinje ovaj fascinantni događaj koji odaje počast pomenutoj relikviji! Najveći, najlepši slon, prekriven ukrasnim ćilimom i replikom relikvije na leđima nalazi se na čelu kolone, a prate ga na hiljade igrača, bubnjara koji bacaju vatru i podižu već ionako uzavrelu atmosferu!

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Esala perahera

3. Polja čajeva

Čini se beskrajna brda zasađena su lekovitim biljkama. Neumorne Tamilke vekovima sakupljaju lišće čaja koji je postao simbol Šri Lanke, a od 2008. godine ova mala zemlja se nalazi na drugom mestu svetske proizvodnje, odmah nakon Indije. Međutim kvalitet cejlonskog čaja nalazi se na ubedljivo prvom mestu, a pored svih prednosti koje ima, sam prizor je taj koji ostavlja bez daha!

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Polja čajeva

4. Sigirija

Prirodna stena visine 200 metara postala je u 5 veku dom kralju Kasjapi. Uživajući u svojim palatama koje su se nalazile u podnožju ali i na samom vrhu zajedno sa, ni manje - ni više nego 500 konkubina, Kasjapa je napravio svoj raj ukrašen vrtovima, vodoskocima i bazenima! Šetajući po ovom kompleksu, koji je bio inženjersko čudo svog doba, prolazi se pored prirodnih stena u obliku kobre i slona, ali i jedne veštačke, lavlje, napravljene samo za kralja! Predivan pogled sa vrha na predeo koja ga okružuje, potpuno će vas razoružati i učiniti da se podsetite koliko smo zapravo mali i nemoćni pred moćnom prirodom.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Sigirija

5. Gale

Kada stignete u Gale, imaćete dojam kao da ste se našli u nekom savršenom spoju orijenta i Evrope. Primorski grad koji je Meka za umetnike, šarene galerije, izložbe na svakom ćošku, hindu hram na svega par ulica od džamije, kolonijalistička arhitektura, uzdižu se iznad stena indijskog okeana.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Gale

6. Osmeh na svakom koraku

Svaka zemlja ima nesto specifično, prirodu, arhitekturu, istoriju...ali najbolji način da se neka zemlja oseti su ljudi! Oni su ti koji ostavljaju možda i najdublji trag i zaokružuju celokupnu sliku. Šri Lančani osmeh ne skidaju sa lica! Loše materijalno stanje većine, kao da nimalo ne utiče na njihovu smirenost, druželjubivost, budističku duhovnu čistoću, empatiju, ležernost. Imaju i veliku ljubav prema prirodi, životinjama i krajnje optimističan stav prema životu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Urednica Srpskog telegrafa sa lokalnom dece

7. Ukusne večere u domovima lokalaca

Posebno bogatstvo Šri Lanke je kuhinja! Predstavlja miks azijskih recepata, sa puno lokalnih začina, naročito karija, cimeta, šafrana i naravno čilija! Pirinač i kari su deo svakodnevne ishrane Sinhala, a izbor voća je, čini se, nepregledan: ananas, banane, mango, avokado, passion fruit... Preporuka vodiča je definitivno Jlh restoran u surferskom raju, malom ribarskom selu Hikaduva gde u porciji za dve osobe za svega 25 evra možete probati jastoge, lignje, škampe, školjke, ribu, hobotnicu... Ali ne smete otići sa ostrva a da ne večerate zajedno sa lokalcima u njihovoj kući, što zaista nije uopšte teško s obzirom na njihovu neposrednost. 

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Pecanje je poseban prizor

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading