Starijoj populaciji more najslađe u septembru

Autor:

Razonoda

28.08.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početak školske godine označava i drastičnu promenu strukture turista na moru. Umesto porodica s decom, primat polako preuzimaju stariji građani, a u poslednje dve smene u septembru, između 15. i 30, među gostima je ubedljivo najviše penzionera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako kažu u turističkim agencijama, penzioneri biraju odlazak na more u septembru iz nekoliko razloga.

- Pre svega, više nisu nesnosne vrućine, što je posebno bitno ljudima koji imaju problema sa srcem ili visokim pritiskom. More je toplo, grejalo se cele sezone, a smeštaj je neuporedivo jeftiniji nego u špicu sezone, tokom jula i avgusta. Takođe, znatno je jeftinija i vanpansionska ponuda. Konačno, i prevoz se naplaćuje po simboličnoj ceni, korišćenje klime u apartmanima je uključeno u cenu i, kad se sve to sabere, jasno je zašto izbor pada na septembar - objašnjava za dodatak Penzioner Dragana Kujović, koja godinama radi kao turistički vodič za naše agencije u Grčkoj, najviše na Halkidikiju.

Stariji građani kao prvu destinaciju upravo i biraju Grčku, i to one delove koji su nam najbliži - područje odmah iza Soluna, Halkidiki, posebno Kasandru i Sitoniju, kao i regiju ispod Olimpa.

Agencije: Penzioneri biraju aranžmane koje mogu da plate čekovima na nekoliko rata

- Smeštaj se u drugoj polovini septembra zaista može naći po simboličnoj ceni od stotinak, pa i manje evra. Mnogi u tom periodu drugi put dolaze ovamo jer su pre toga već bili krajem maja ili početkom juna, kada su aranžmani takođe prilično jeftini - kaže naša sagovornica.

Beograđanka Marija Nikolić (66) sa suprugom već nekoliko godina ide u Grčku krajem septembra. Tradiciju neće izneveriti ni ove godine.

- Otkako sam u penziji, a ima tome sedam godina, redovno idemo na odmor u septembru. Prvo, mnogo je manja gužva, plaže su poluprazne i nema cike i larme. Drugo, sve je mnogo jeftinije nego sam mesec ili mesec i po pre toga. Baš smo u julu, kad smo uplatili aranžman u Stavrosu za 20. septembar, suprug i ja računali koliko bi nas izašlo da smo tada hteli da pođemo na put. To bi koštalo 600 i nešto evra, ovako ćemo plati 150. Četiri puta jeftinije - kaže Nikolićeva.

Nije samo more u ponudi

RepublikaFoto: pixabay.com
Pariz

Za one koji ne vole sunce agencije nude i dosta povoljna jesenja putovanja u evropske gradove. Kako kažu, najtraženiji su Prag, Budimpešta, sever Italije, Beč, ali i Pariz, Minhen, Varšava... Ukoliko se putuje autobusom, aranžmani nisu skupi. Tako, na primer, šestodnevno putovanje u Prag (četiri noćenja) košta 100 evra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Beč

Kako su nam naveli u većini agencija, kraj sezone uz penzionere koriste i ljudi s malom decom koja još nisu krenula u školu.

Penzionerka Marija Nikolić (66): Idem sa suprugom u Stavros, platićemo četiri puta manje nego da smo išli u julu

Što se tiče penzionera, kažu u agencijama, oni često biraju aranžmane koje mogu da plate čekovima na nekoliko rata. Najčešće to bude sa otplatom do Nove godine, mada ima i onih koji aranžmane, iako nisu skupi, otplaćuju sve do sledećeg letovanja.

Prednosti kraja sezone

RepublikaFoto: facebook.com/Caribbean Journal
Foto: Ilustracija

* I dalje je toplo, ali nije prevruće

* More se grejalo tokom celog leta

* Znatno niže cene aranžmana

* Jeftinija vanpansionska potrošnja

* Nema gužve na plažama

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading