Kako da preživite putovanje avionom sa decom? Evo 8 praktičnih saveta!

Autor: travelmagazine.rs, Republika

Razonoda

24.08.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodični odmor na kome ćete napuniti baterije, provesti kvalitetno vreme sa porodicom i uživati u zajedničkim zabavnim aktivnostima sa decom jedna je od najlepših stvari na svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Putovanje do destinacije nekim roditeljima predstavlja toliki stres, da se često u avionu, na pola puta do tamo, pitaju da li im je odmor uopšte i bio potreban. Letenje avionom sa mališanima zaista može biti zahtevno, ali nekoliko jednostavnih saveta vam može pomoći da ono protekne bez stresa.

Proverite šta smete da unesete u avion

Ukoliko imate malu bebu i planirate da ponesete auto-sedište, nosiljku, kolica i sl, opšte pravilo je da u avion možete besplatno da unesete dva ovakva predmeta. Nažalost, neke aviokompanije, posebno niskotarifne, se ne drže ovoga i mogu vam naplatiti unošenje drugog, ilii čak oba predmeta. Zato se raspitajte kakva su pravila aviokompanije kojom letite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Planirajte unapred

Pripremite unapred dovoljne količine osnovnih potrepština za put: vlažne maramice, pelene, grickalice i dodatna odeća su obavezni. Vlažne maramice možete iskoristiti odmah po ulasku u avion i dobro očistiti sedište i stočić koji ćete koristiti, a potrudite se da uvek imate više pelena od količine koja vam je potrebna, za svaki slučaj, jer aviokompanije uglavnom nemaju praksu da ih drže u avionima. Ukoliko su vam deca izbirljiva kada je hrana u pitanju, velike su šanse da im se avionski obrok neće svideti. Gladna deca su nervozna deca, zato se potrudite da im ponesete dovoljno grickalica, koje možete kupiti i na aerodromu – keks, upakovano sušeno voće i slično. Slatkiši možda nisu najzdravija opcija, ali budući da im pričinjavaju radost, čokoladica ili neka druga manja poslastica mogu smiriti decu. Naravno, pazite da ne preterate sa šećerom, da ne biste izazvali suprotan efekat. Dodatna odeća je obavezna, ne samo zbog toga što mališanima može biti hladno u kabini, već i zbog mogućnosti da u malom prostoru nešto proliju po sebi i isprljaju se.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poseta toaletu pre poletanja

Kada ih pitate da li im se ide u toalet, deca će gotovo uvek odgovoriti – ne! To ih neće sprečiti da nakon pet minuta dignu paniku i počnu da trupkaju svojim nožicama, požurujući vas da ih hitno odvedete tamo. Zato je najbolje da neposredno pre ukrcavanja obavezno posetite toalet, za svaki slučaj. Kada uđete u avion, toalet vam neko vreme, tokom poletanja, neće biti dostupan, već ćete morati da na svom mestu sačekate znak da možete da se odvežete.

Sedište

Ukoliko vam je dete osetljivo i letenje kod njega izaziva mučninu, raspitajte se da li možete da dobijete sedište u prednjem delu kabine. Ako je dete dovoljno staro da pije lekove protiv mučnine, spremite ih u torbu, neka uvek budu spremni za slučaj nužde.

Potrudite se da dete sedi pored prozora. Osim što će mu biti zanimljivije da posmatra oblake i predele ispod, biće sigurnije, jer ukoliko sedi do prolaza, mogu da ga povrede drugi putnici u prolazu ili kolica sa hranom i pićem.

Iskoristite mogućnost ranijeg bordinga

Zamolite osoblje na aerodromu da se u avion ukrcate ranije i bez stresa se smestite na svoja sedišta. Ovo je inače praksa, roditelji sa malom decom uvek imaju prednost tokom bordinga.

Ne štedite na igračkama

Svom detetu ponesite najdraže igračke, omiljeno ćebence ili jastuk, sveske, bojanke i flomastere, a ukoliko ste u mogućnosti, kupite pred put i neku sitnicu, kao iznenađenje. U današnje vreme obavezni su i Kindle, iPad ili tablet, koje ćete napuniti zabavnim sadržajima pred put. Ne zaboravite USB kabl, pošto mnoge aviokompanije sada imaju USB portove preko kojih tokom leta možete da punite svoje uređaje. Ipak, nemojte praviti početničku grešku i dati deci pristup svim zabavnim sadržajima na početku leta. Mnoga deca su oduševljena zbog činjenice da lete i treba to da iskoristite. Pustite ih da gledaju oblake, da pričaju o avionu, o tome šta rade piloti u stjuardese, a tek kada im ponovo postane dosadno, krenite da vadite tajna oružja, ali jedno po jedno.

Pripremite se na namrgođene poglede

Ukoliko putujete sa bebom kojoj let ne prija ili koja prolazi kroz neku od faza kao što je rast zubića, nažalost, može se desiti da veći deo leta vaš ljubimac neutešno plače. Ako ne pomažu igračke i pesmice, možda bi zaista samo trebalo da se pomirite sa situacijom i da na umu imate da ma koliko da je dug, vaš let ima kraj. I da ljude koji vas mrzovoljno i bez razumevanja gledaju verovatno nikada više nećete sresti. Zato, pokušajte da se ne nervirate previše, jer se vaš stres dodatno prenosi da bebu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Pripremite se za poletanje i sletanje

Prilikom poletanja i sletanja dolazi do nagle promene pritiska, koja kod odraslih i dece može izazvati nelagodnost ili bol u ušima. U zavisnosti od uzrasta, pripremite deci cuclu, flašicu, bombonu ili lizalicu, čijim sisanjem će smanjiti nelagodnost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading