12 činjenica zašto nas more toliko opušta i prija organizmu

Autor: lepotaizdravlje

Razonoda

06.08.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nama je sasvim dovoljno i to što u njemu jednostavno uživamo, ali more za nas čini mnogo više od divnog relaksirajućeg efekta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Morski vazduh i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za telo i mogu biti pravi lek.

Lečenje morskom vodom

Grci su bili prvi koji su primetili lekovito delovanje mora. Popularna talasoterapija – lečenje morskom vodom – potiče iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija se primenjivala još pre 2.500 godina. Koristila se za lečenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode promatrajući njeno delovanje na rane. Primetio je da voda ubrzava zarastanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol. U Francuskoj su još sredinom XIX veka otvoreni centri za lečenje zdravstvenih tegoba uz pomoć supstanci dobijenih iz mora i morske vode. Koje tačno dobrobiti donosi letovanje na moru?

RepublikaFoto: youtube.com/SkyHiLife
Foto: Ilustracija

Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život – natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralnim supstancama. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i lepote. Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

More blagotvorno deluje na astmu i alergiju

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Svetske pedijatrijske bolnice već dugi niz godina uspešno koriste kupke sa morskom solju za lečenje i ublažavanje alergija. Čist morski vazduh, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od astme.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading