Ovo jezero krije jedinstveni prirodni fenomen za koji mnogi ne znaju!

Autor: b92.net

Razonoda

28.07.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kaindi je bajkovito planinsko jezero u Kazahstanu, koje se nalazi nedaleko od najvećeg grada u državi Almati, a u predelu planina Tian Šan.

Nastalo je nakon zemljotresa 1911. godine koji je izazvao velika klizišta i time stvorio veliko udubljenje u zemljištu. Sukcesivno, kiša je ispunila dolinu i stvorila ovo jezero. 

Jezero je poznato po podvodnoj šumi, velikom broju stabala omorike koja izviru iz vode, a u pitanju su ostaci drveća koje je potopljeno prilikom formiranja jezera. 


Stabla koja su se nalazila na mestu gde je sada jezero uspela su da opstanu uprkos tome što su potopljena pod vodom i deluju mistično i moćno, a tirkizna boja vode ovo jezero čini još lepšim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lakes #lake #mountainlake #kolsaylake #kazattour

A post shared by Kazat_travel (@qwayguy) on Jul 26, 2019 at 4:43am PDT

Podvodni prizor je jako lep, jer se drveće nije razgradilo, pa se stvara prelepa podvodna šuma. 

Jezero je dugačko 400 metara, a duboko oko 30 metara. Slika zabodenih koplja je nešto što se prvo primeti kada se jezero gleda odozgo, ali pravi pogled se skriva ispod površine, gde su stabla savršeno očuvana zahvaljujući ledenoj vodi čija temperatura ni leti ne prelazi preko šest stepeni. Srećom, nije potrebno zaroniti kako biste videli ovu čarobnu šumu jer su vode jezera kristalno čiste pa se podvodna šuma dobro vidi i sa površine.

Iznenađujuće je što ovo jezero posećuje mali broj turista, ali razlog verovatno leži u tome što se nedaleko od jezera Kaindi nalaze poznata jezera Bolšoe Almatinskoe i Kolosaj, koja poseduju pristupačniji prilaz iz grada. 

Uprkos blizini gradske sredine i višemilionskoj populaciji, u okolini jezera je mirna atmotsfera, savršena za odmor i uživanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading