Šta turisti da rade u slučaju terorističkog napada?

Autor: travelmagazine.rs

Razonoda

23.06.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski turoperateri obučavaju svoje predstavnike na destinacijama kako da savetuju turiste da izbegnu terorističke napade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Britanska obaveštajna služba MI5 izdala je globalno upozorenje na visok rizik od terorizma.

To je bio povod da ostrvski turoperateri organizuju obuku za svoje predstavnike na turističkim destinacijama. Oni će imati dodatni zadatak kada stignu turisti i moraće da ih upozore na sve potencijalne opasnosti od terorizma i da im daju saveta kako da izbegnu napad i da se ponašaju u slučaju da se nađu u neposrednoj opasnosti.

Nekada su lokalni predstavnici turoperatera bili zaduženi za informisanje putnika o mogućnosti za odlaske na izlete i obilaske, a sada će njihov posao dobiti i jednu sasvim neobičnu funkciju.

Oni će informisati turiste kako da se ponašaju ako se desi napad ili ako se nađu u rizičkoj situaciji.

Prema njihovim uputstvima, turisti bi u slučaju napada u hotelu trebalo da što pre odu u svoje sobe i da se zabarakidiraju. Ako se napad dešava na plaži ili na otvorenom u okolini hotela, turisti bi trebalo da odu u najbliže sklonište, a predstavnici turoperatora su dužni da ih upoznaju sa lokacijama najbližih skloništa.

Turoperatori su odlučili da izdaju ovakva upozorenja svojim putnicima nakon obaveštajnih saznanja da bi najpopularnija letovališta na Mediteranu, koja su popularna kod britanskih turista na meti džihadista. Upozorenje je stiglo nakon serije terorističkih napada na poznatim turističkim destinacijama.

Šri Lanka, Barselona, Tunis

Na Šri Lanki se na Uskrs dogodila serija bombaških napada u crkvamai hotelima u kojima je stradalo 290 ljudi i povređeno preko 500. Među potencijalnim metama napada nalaze se Španija i Tunis, države koje su već doživele napade.

U Barseloni je u avgustu 2017. terorista uleteo kamionom u poznato šetalište La Rambla usmrtivši 13 osoba i povredivši njih 130. Jedna osoba sa puškom, koja je pristalica Islamske države ubila je 38 turista, među njima 30 Britanaca, na plaži u hotelu u Susu u Tunisu u 2015.

Kao potencijalne mete napada su označeni i Turska, Maroko i Grčka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading