Novo u ponudi Amsterdama: Venčanje na jedan dan?!

Autor: travelmagazine.rs

Razonoda

10.06.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao jedna od prvih velikih žrtava prekomernog turizma, Amsterdam je već preuzeo korake kako bi smanjio negativne efekte svoje prevelike popularnosti. Već su zabranjene vođene ture po Četvrti crvenih fenjera, uklonjen je znak I Amsterdam ispred Rijksmuseuma, zatvorena je poslednja legendarna cvećara na vodi, a nedavno je i u potpunosti prestao sa promocijom turističkih atrakcija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stanovnici Amsterdama su svima jasno stavili do znanja da im je dosta hordi turista koji ne pokazuju dovoljno poštovanja prema njihovom gradu.

Sada je grad smislio novi, pozitivan način kako da izađe na kraj sa preko 20 miliona turista koji ga godišnje posete. Jednostavno, venčaće ih sa lokalcima. Doduše, simbolično, i samo na jedan dan.

Kao deo inicijative Marry an Amsterdammer, turisti se venčavaju sa lokalcima (tokom 35 minuta ceremonije u Latinskoj četvrti mladenci su u prigodnoj odeći i čak se razmenjuje i prstenje), nakon čega počinje medeni mesec – sa svojim novim supružnikom turisti obilaze manje komercijalizovane delove grada i upoznaju Amsterdam kroz vizuru lokalaca.

Program je osmislio pokret Untourist Movement, čija misija je da inspiriše turiste da poboljšaju grad umesto da ga uništavaju. Takođe, cilj je da se turisti i lokalci bolje upoznaju i da se smanji tenzija koja među njima vlada poslednjih godina.

- Šteta je što se svi bave samo standardnim turističkim aktivnostima i ne izlaze iz svog balona, a mogli bismo da se upoznajemo, da komuniciramo sa ljudima koji pripadaju različitim kulturama od naše - kaže Elena Simons, vođa pokreta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Među ostalim aktivnostima koje organizuje Untourist Movement su pecanje plastike u kanalima, piknik nazvan "Nahrani Holanđanina", smejanje sa lokalcima, obilazak brodom sa izbeglicama kao vodičima, itd.

Ove aktivnosti su podržali hoteli i asocijacije vodiča Amsterdama, a zvanično su u gradskoj turističkoj ponudi od 05. juna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading