(FOTO) Ova mesta postaju nove TURISTIČKE ATRAKCIJE u celom svetu!

Autor: travelmagazine.rs

Razonoda

20.05.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koja god tema da je u pitanju, svaki pokušaj da se napravi "best of" lista izazvaće kontroverzu i brojna negodovanja. A kada se radi o hrani, diskusije se dodatno užare i svako ima svoje favorite i argumente koje će braniti svom silinom. Ono oko čega svi možemo da se složimo je da pijace širom sveta putnicima nude autentična iskustva, primamljivu kombinaciju boja, mirisa, ukusa i bučne svakodnevice koju teško da ćete negde drugde moći da doživite. Evo nekoliko svetski poznatih pijaca koje su postale turističke atrakcije...

RepublikaFoto: Photo by Dan Freeman on Unsplash
Foto: Ilustracija

Borough Market, London

Smeštena uz reku Temzu, ovo je najpoznatija pijaca u Ujedinjenom Kraljevstvu, a smatra se da je stara preko 1.000 godina. Nakon renoviranja sprovedenog devedesetih godina prošlog veka, danas je ovo jedna od najvećih turističkih atrakcija Londona.

Na tezgama i štandovima mogu se videti lokalno proizvedene namirnice i specijaliteti – od sira, voća, povrća i mesa, do ručno rađene čokolade, začina i ulične hrane. Ovde se održavaju i časovi kuvanja, diskusije i edukativni programi. Borough Market, 8 Southwark Street.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Borough Market, un regalo para la vista, el olfato y el corazon... I'll come back, sure!

A post shared by Sabina Arnau Zabala (@sabinarnau) on May 19, 2019 at 2:29am PDT

La Boqueria, Barselona

Džinovska istorijska pijaca počela je sa radom još pre 800 godina, kada su na ovom mestu lokalni farmeri prodavali meso i povrće. Danas se ovde prodaje hrana iz celog sveta. Retko egzotično voće, pečurke, riba, lokalni delikatesi, sve ćete to videti na pijaci, a ne zaboravite da posetite neki do brojnih tapas barova. Market La Boqueria, Rambla.

Nishiki Market, Kjoto

Ovo živopisno mesto zadržalo je duh tradicionalne japanske pijace i tu ćete naći najbolju hranu u gradu. Na malim tezgama, ali i u okviru većih dvospratnih prodavnica mogu se kupiti lokalni proizvodi, plodovi mora, delikatesi, čaj, pa čak i kuhinjsko posuđe. Negde ćete moći da besplatno degustirate proizvode pre kupovine, a obavezno odvojite vreme da isprobate neko od jela ili simpatičnih japanskih slatkiša.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alla scoperta della gastronomia del #Giappone tra le strade di #Kyoto: il #Nashiki Food Market. #ViaggiDellElefante

A post shared by Viaggi Dell'Elefante (@viaggidellelefante) on May 3, 2018 at 3:38am PDT

Or Tor Kor Market, Bangkok

Prekoputa čuvenog vikend marketa Chatuchak, nalazi se Or Tor Kor, koji se poprilično razlikuje od uobičajenih haotičnih azijskih pijaca. Ovde je sve čisto, uređeno i osim standardne ponude voća, povrća, plodova mora i mesa, postoji i deo u kome su štandovi sa tradicionalnim jelima, desertima od pirinča, kokosa i palminog šećera i porcije ukusnog voća sa odurnim mirisom – durijana. Or Tor Kor Market, Kamphaengphet Road.

Spice Bazaar, Istanbul

Na čuvenom bazaru u ponudi su svi mogući začini, sušeno voće, orijentalni slatkiši, kavijar, čajevi i biljni lekovi. Odličan suvenir za kulinare je nar ekşisi, sirup od nara koji se može koristiti kao preliv za salate, sa jogurtom, ili kao marinada za ribu i meso. Kupite i najbolju tursku kafu kod gospodina Mehmeta (Kurukahveci Mehmet Efendi) i otkrijte svoju novu omiljenu vrstu ratluka. Kada su veliki grupni obilasci u pitanju, pijaca se specijalno za te prilike može zatvoriti. Spice Bazaar, Rustem Pasa Mahallesi.

Torvehallerne, Kopenhagen

Ova pijaca se sastoji iz dve hale od stakla i čelika, izgrađene u tipičnom skandinavskom stilu, a krasi je istorija duga čitavih osam godina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jo Chan (@jochanchunyan) on Apr 26, 2017 at 9:42pm PDT

Prostor kao da je uređen specijalno za Instagram fotografije, a u njemu je sve čisto i savršeno. Na 60 štandova mogu se naći proizvodi iz celog sveta, od lokalno ulovljene ribe, mediteranskih masina i feta sira, do korejskog kimčija, japanskih grickalica od algi, azijskih nudli i 88 vrsta viskija. Torvehallerne, Frederiksborggade 21.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading