BEG OD GUŽVE: Idealne destinacije za ljubitelje vode i prirode

Autor:

Razonoda

26.04.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim popularnih izletišta na jezerima, planinama i banjama, Srbija nudi i manje poznata, ali podjednako lepa mesta za uživanje tokom predstojećih prazničnih dana.

RepublikaFoto: Printskrin: Facebook.com/Belo Blato
Belo jezero

Oblačinsko jezero

Oblačinsko jezero je prirodno jezero u jugoistočnoj Srbiji, dvadesetak kilometara zapadno od Niša, u blizini Malog Jastrepca. Jezero je približno okruglog oblika i prečnika oko kilometar, nadomak sela Oblačina, a vidljivo je čak i sa visine od oko 10.000 m. Jezero sa okolinom pruža izvanredne mogućnosti za odmor, zabavu i turizam. Šezdesetih godina prošlog veka pokraj jezera izgrađen je javni bazen širine/dužine skoro 100 m, košarkaški teren i fudbalsko igralište, kao i motel sa bungalovima na obali jezera. Na obalama jezera tada je izgrađeno i vikend-naselje.

Radoinjsko jezero

Radoinjsko jezero je veštačko jezero na reci Uvac i predstavlja treće po redu veštačko jezero posle Uvačkog i Zlatarskog jezera. Predstavlja kompenzacioni basen za hidroelektranu Bistrica, a nalazi se na planinskom vencu Zlatara, 25 kilometara od Zlatibora, na 850 metara nadmorske visine. Dužina jezera je 11 kilometara, a maksimalna dubina vode 30 metara. Čuveno je po letnjoj tradicionalnoj smotri čamaca. Netaknuta priroda, meandri koji ostavljaju bez daha, ples beloglavog supa, čista voda čine ovu destinaciju očaravajućom. Jezero je u sklopu specijalnog rezervata Uvac, osnovanog u cilju zaštite najveće kolonije beloglavog supa na Balkanu.

Radoinjsko jezero je izuzetno bogato ribljim fondom, a najznačajniji predstavnici su: zlatovčica, klen, skobalj, plotica, mrena, šaran... Postoje uslovi za razvoj izletničkog i stacionarnog turizma koje uključuje kupanje, sunčanje, pecanje i šetnju. Istraživanja pokazuju da je, pored jednog jezerca u Nemačkoj, voda iz ove prirodne akumulacije najčistija u Evropi. I najoptimalnije topla, između 25 i 27 stepeni.

Rgotsko jezero

Rgotsko jezero se nalazi jugoistočno od sela Rgotina. Od Zaječara je udaljeno oko 11 km. Jezero je nastalo 1978. kada je voda počela da puni površinski kop rudnika peska. Jezero je poribljeno, a njegove obale pošumljene. Zauzima površinu oko 30 hektara, a maksimalna dubina jezera iznosi oko 40 metara. Zbog prisustva kvarcnog peska voda je prilično bistra i veoma lako se zagreva, pa je Rgotsko jezero jedno od najčistijih jezera u Evropi i sa najoptimalnijom temperaturom vode.

Krajkovačko jezero

Krajkovačko jezero je mnogim Nišlijama omiljeno mesto za osveženje tokom leta. Jezero se nalazi u podnožju Malog Jastrepca, dokle se dolazi kroz Merošinu preko sela Oblačina, Biljeg i Padina. Kupače na ovo mesto privlači prijatna temperatura vode koja je tokom leta oko 20 stepeni, hladovina koju pravi hrastova šuma, čist vazduh i čista voda. Ova destinacija je idealna za one koji vole da kampuju.
Jezero je veštačka akumulacija nastala pregrađivanjem Krajkovačke reke 1986. godine. Dugo je oko 1.600, a široko oko 600 metara. Voda je izuzetno čista, pa boravak na ovom jezeru pogoduje i ribarima jer je bogato sunčanicom, šaranom, potočnom mrenom i ređe babuškom.

Belo jezero

Belo jezero je najveće jezero za uzgoj ribe u Srbiji. To je prirodno fluvijalno jezero koje se nalazi u Banatu, jugozapadno od Ečke. Jezero je odvojeno nasipima i leži između reka Begeja i Tise. Belo jezero je nasipom odvojeno od specijalnog rezervata prirode Carska bara. Površina ovog jezera iznosi 5,4 km˛. Izuzetno je bogato ribom, a kao ribnjak prvi ga je koristio Šandor Šomođi 1762. godine. Posebnu vrednost daje travna, vodena i šumska vegetacija, kao i raznovrsne vrste životinjskog sveta, posebno različitih vrsta ptica, koje privlače i veliki broj fotografa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading