(VIDEO) U jednom gradu u Španiji Novu godinu slave 6. avgusta, a evo zašto!

Autor: b92.net

Razonoda

01.03.2019

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ulice su pune ukrasa, voće je spremno kako bi se ispratio španski običaj konzumiranja grožđa tačno u ponoć, a mali grad Bercules je spreman da dočeka Novu godinu.

RepublikaFoto: youtube.com/De Euskadiz al mundo

Ništa to ne bi bilo neobično da nije u pitanju početak avgusta. 

Iako je mnogima čudno da se Nova godina slavi u avgustu, za ovaj mali španski grad u Andaluziji u pitanju je tradicija koja traje 25 godina. 


Sve je počelo 1993. godine, nekoliko sati pred doček 1994. godine koji se nikada nije ni dogodio. 

- Nešto pre osam sati uveče ceo grad je ostao u mraku - kaže Ismael Padilja Gervilja, gradonačelnik

Prekid struje zbog nevremena značio je da će stanovnici slaviti Novu godinu u mraku. Struja je došla tek sledećeg dana, a stanovnici su bili besni, jer su Novu godinu dočekali u mraku. 


Tada su odlučili da žele da nadoknade gubitak i proslave 1994. godinu tek 6. avgusta. Ideja je nastala prvenstveno kako bi se pomoglo restoranima, barovima, ali i klubovima zbog gubitka koji su imali zbog nestanka struje. S druge strane, letnja Nova godina je odlična da privuče i turiste, što se pokazalo kao odlična odluka, pa tako već 25 godina privlači više od 10.000 turista u ovaj grad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading