Za ove cigarete ste čuli, a da li znate po kojoj oblasti su dobile ime?

Autor: b92.net

Razonoda

04.01.2019

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republika Karelija je federalna jedinica u sklopu Ruske Federacije, smeštena na samoj granici sa Finskom. Poznata je po predivnoj prirodi, ali i po velikom broju mističnih mesta koje jednom zalutalom turisti mogu izgledati čudno, ali lokalnom stanovništvu znače mnogo.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Jurij Burkanov
Republika Karelija

Ovde je reljef zaista bajkovit. Na pojedinim mestima liči na poznati Stounhendže u Engleskoj, a to može zahvaliti kamenim gromadama i prekrasnom pejzažu. 

PlaninaVottovaara je na glasu kao jedna od najzanimljivijih u Rusiji - upravo zbog specifičnog reljefa. 


Pri samom vrhu planine se nalazi prostor od par kilometara kvadratnih na kome možete da vidite takozvano seita kamenje. Seita je sveti kamen koji je obožavao narod Saami, a neki govore da je vrh planine Vottvaare drevno religijsko mesto njihovih šamana. 

Kamenje je zaista jedinstveno, a posebno je po tome što veliki komadi kamenja stoje na više manjih, kao da su na nekoj vrsti postolja. Na celoj planini ih ima oko petsto, manjih, većih i različitih oblika. 

Prema legendama se veruje da svaki kamen ima svoju dušu, pa tako ponosno stoje razbacani po prirodi i ulepšavaju okolinu. 


Saami su danas poznati pod više imena - Laponci, Lapi, Sami, a žive na području današnje Norveške, Švedske, Finske i Rusije. 

Na celom svetu ih ima tek oko 70.000, a poznati su po svojim verovanjima i običajima, lovu i ribolovu, a naročito po muzici. 

Saamsko pevanje je jedan od najlepših načina za prenošenje osećaja, a najpoznatiji stil je Jojk - pevanje u kojem se pevač iskreno identifikuje s nekim ili nečim. 

Svaku regiju upravo "jojk" razlikuje od druge teritorije na kojoj se živi. 

Jojk je najstarija evropska tehnika pevanja. Ovaj način pevanja je jako ličan i dodiruje temu produhovljenosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading