I da niste vernik, ovo mesto morate da obiđete!

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

29.12.2018

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveta gora (Agio Oros) je izazov za svakog posetioca jer su arhitektura Svetog manastira, bujna vegetacija, izolacija i religijsko dostojanstvo nešto što će zaista ostaviti utisak na vas.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sveta gora, odnosno planina Atos na Halkidikiju, obuhvata dvadeset svetih spomenika koji datiraju od 972. godine, a od 1988. su uvršteni na Uneskovu listu sveske baštine. 

Hodočašće planinom Atos u načelu podrazumeva obilazak centra pravoslavlja u svetu, a muškarci koji mogu ući u Hilandar mogu istražiti planinu Atos na četvorodnevnoj turi koja omogućava ulazak i boravak svake noći u drugom manastiru, komunikaciju preko mejlova, gostoprimstvo i dostupnost planiranja putovanja unutar planine.

Uspon na planinu Atos je kod većine monaha postao praksa svake godine, a postoji nepisano pravilo da svaki monah treba da se u toku svog života popne na vrh bar jednom.

Planina Atos sa vrhom od 2033 metra nadmorske visine nalazi se na samom južnom kraju poluostrva Atos. Ova planina je po visini druga u Grčkoj.

Najčešća penjačka ruta počinje iz luke Karulja, ili skita Svete Ane, pa nastavlja ka raskrsnici Stavros-krst, na kojoj se ukršta put iz Kavsokalivije i iz pravca Velike lavre. Od raskrsnice Stavros se nastavlja uzbrdo prema kapeli Presvete Bogorodice koja se nalazi na oko 1500 mnv. Na samom vrhu je obnovljena kapela posvećena Preobraženju Gospodnjem, kada je i praznik i kada se veliki broj hodočasnika sa monaštvom Velike lavre penju na sam vrh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading