(VIDEO) Pas u neprirodnom položaju koji otežano diše ima ovu bolest

Autor: petface.net

Lifestyle

24.10.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijafragmatska hernija se definiše kao protruzija (izlazak) organa kroz defekt na mišićnom zidu, koji razdvaja organe grudne i trbušne duplje. Dijafragma predstavlja organ koji ima važnu ulogu u funkciji disanja. Kile mogu biti urođene ili stečene, kada nastaju kao posledica traume.

RepublikaFoto: youtube.com/ Petface.net

Urođene hernije

U ove hernije spadaju: perikardioperitonealna hernija, hernija hiatusa i vrlo retko pleuroperitonealna hernija. Psi se rađaju sa nekompletnom dijafragmom i kroz otvore na dijafragmi abdominalni organi ulaze u grudnu duplju. Kod pasa se urođena hernija javlja veoma retko. Simptomi se javljaju odmah nakon rođenja ili u kasnijem dobu, a intenzitet kliničke slike zavisi od obima otvora. Najčešći simptom je otežano disanje.

Stečena dijafragmatska hernija

Kod ovih hernija dolazi do pucanja kontinuiteta mišića dijafragme. Nastaje traumom, teškim padom ili udarcem u područje trbuha, kada sadržaj trbušne duplje ulazi u grudnu duplju i vrši pritisak na pluća, što dovodi do otežanog disanja.

Simptomi

Simptomi koje ćete primetiti kod pasa sa dijafragmatskom hernijom su: 


otežano disanje 

abdominalno disanje što znači da se primećuje pokretanje stomaka prilikom disanja 

bol 

neprirodan položaj – sedeći stav, jer životinja kada legne ne može da diše. 
Foto: pixabay.com

Pored ovih respiratornh simptoma mogu biti prisutni i digestivni simptomi – povraćanje, odsustvo apetita, vrlo često opstipacija. Digestivni simptomi su prisutni uvek kada su želudac i creva sadržaj hernijalne vreće. Ukoliko oštećenje dijafragme nije veliko, simptomi mogu biti blagi.

Dijagnoza i lečenje

Dijafragmatska hernija se dijagnostikuje i potvrđuje kliničkim pregledom i rentgenskim snimkom. Hiruškom intervencijom se može sanirati defekt a operativni zahvat se izvodi u inhalacionoj anesteziji. Ovo je veoma zahtevna intervencija koja podrazumeva visok stepen obučenosti veterinara hirurga kao i uvežbanost celog tima u kome obavezno postoji anesteziolog. Uspešnost operacije zavisi od mnogobrojnih faktora i predstavlja jednu od rizičnijih hirurških intervencija. Nakon operacije hernije, ljubimcu bi trebalo ograničiti aktivnost tokom 2 do 4 nedelje, da bi se osigurao potpuni oporavak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading