Hranilice za pse kriju bakterije koje mogu biti fatalne

Autor:

Lifestyle

06.10.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posude za hranjenje psa mogu da ugroze zdravlje ljubimca, ali i čoveka, jer privlače opasne bakterije, pokazalo je novo istraživanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Ešerihija koli, salmonela i MRSA (meticilin-rezistentni stafilikokok aureus) pronađene su na različitim vrstama životinjskih činija, piše britanski Metro. 


Osim što mogu da ugroze zdravlje životinja, ove opasne bakterije mogu biti fatalne i po ljude, što je posebno zabrinulo istraživače sa Univerziteta Hartpuri. 

U studiji dve naučnice Ejsling Kerol i Korli Rajt pokazalo se da pseća posuda za vodu može da izazove razna oboljenja, a veći kontakt između ljubimca i čoveka može da pogorša zdravstveni problem, navedeno je u istraživanju. 

Kerol je priznala da je potrebno da njen tim uradi dodatne testove kako bi odredili koji je najbolji materijal za posude za pse, kao i kako da se čiste, ali ističe da su hranilice napravljene od nerđajućeg čelika bolje od plastičnih i keramičkih. 

Na osnovu ovog istraživanja najveći broj (vrednost) bakterija pronađen je kod posuda izrađenih od plastike, ali najopasnije bakterije, uključujući ešerihiju koli i MRSA, najčešće su identfikovane u keramičkim posudama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading