LJUBAV I HUMANOST: Udomljeno čak 59 maca na Mrnjau vikendu

Autor: Svetlana Lalović, Le PETit

Lifestyle

27.09.2018

11:28 >> 12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beše to divan jesenji dan, nedelja 23. septembra. Sunce je blistalo, a Beograd je još jednom pokazao koliko ima široko srce ima. Na 6. "Mrnjau vikendu“ u Domu omladine Beograda, humanitarnoj priredbi posvećenoj udomljavanju mačaka bez doma, čak 59 maca je pronašlo svoje nove domove i dobilo zadatak da usreći svoje nove porodice!

RepublikaFoto: Ivana Stevanović
Prvih 30 udomljenih maca JKP Veterina Beograd je besplatno čipovala i vakcinisala na licu mesta

Aktivisti i volonteri okupljeni oko društva ljubitelja mačaka Le PETit ponudili su za udomljavanje 70 zdravih, društvenih i lepo vaspitanih maca,  različite starosti, s navikama neophodnim za život u kući ili stanu. Sve te mačke spašene su sa beogradskih ulica. Odnegovala ih je i postavila na šapice grupa predanih volontera i entuzijasta, simpatično nazvanih "Mrnjau staratelji“, koji nesebično ulažu veliku ljubav, trud i značajna sredstva da mace spremne i zdrave odu u nove domove.

Novi vlasnici su pri preuzimanju ljubimca potpisivali Ugovor o odgovornom vlasništvu. Prvih 30 udomljenih maca JKP Veterina Beograd je besplatno čipovala i vakcinisala na licu mesta, i mace su dobile pasoše na ime novog vlasnika. Za sve ostale su obezbeđene besplatne usluge u ambulanti JKP Veterina Beograd. Za sve mace je obezbeđena besplatna sterilizacija kada za to dođe vreme. Novi vlasnici su od kompanije Plus Plus dobili na poklon paket kvalitetne N&D hrane, za srećan početak.

RepublikaFoto: Ivana Stevanović
Mrnjau starateljke

Gužva na "Mrnjau Vikendu“ je bila velika od samog otvaranja. Beograđani su došli u velikom broju, neki da pronađu za sebe i svoju porodicu meko predljivo ljubimče, a drugi da prisustvom podrže ovu plemenitu manifestaciju. Sve je proteklo mirno i opušteno, jer u mačjem društvu nikad nema nervoze, samo dobrih vibracija u ritmu mačjeg predenja! Zainteresovani posetioci s osmehom na licu su tražili macu svog života, dok su im ljubazni staratelji strpljivo odgovarali na brojna pitanja i davali korisne savete. Bilo je puno dece različitih uzrasta. Klinci su bili radoznali, nežni i pažljivi sa macama. Odluka njihovih roditelja da im pruže odrastanje uz ljubimca je veoma dobra odluka, jer odrastanje uz ljubimca, posebno u gradskim uslovima, nipošto nije luksuz, već potreba. Ljubimci pomažu deci da odrastu u brižne, empatične ljude, a mace nas uče integritetu, poštovanju tuđe ličnosti i prihvatanju različitosti.

RepublikaFoto: Ivana Stevanović
Atmosfera na Mrnjau vikendu

Na "Mrnjau vikendu“ je udomljen veliki broj maca u jednom danu, ali glavni cilj ove manifestacije jeste podizanje svesti zajednice o problemu napuštenih i nezbrinutih životinja. Taj problem ne nastaje spontano, već zbog neodgovornog vlasništva i gajenja. Neki vlasnici kućnih ljubimaca, kao i divlje samozvane "odgajivačnice”, rešavaju se neželjenih životinja prosto izbacujući ih na ulicu. Tim neljudskim činom unesrećuju životinje i stvaraju problem celoj zajednici. Nažalost, ove godine je na ulice Beograda izbačen enormno veliki broj skotnih mačaka i čitavih legla tek rođenih mačića. Samo mali, neznatan broj broj tih jadnih bića bude spašen i zbrinut. Ova čemerna slika protezaće se u nedogled sve dok svi vlasnici ljubimaca ne shvate da je jedina moguća opcija sterilizacija ljubimaca. Ogroman broj napuštenih uličnih životinja može vremenom svesti na prihvatljivu meru jedino sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja, blagovremenom sterilizacijom i odgovornim vlasništvom. Sterilizacijom svome ljubimcu čuvamo zdravlje, produžavamo mu i poboljšavamo kvalitet života. Budimo odgovorni, savesni vlasnici pasa i mačaka - budimo deo rešenja, a ne deo problema!

RepublikaFoto: Ivana Stevanović

"Mrnjau vikendi“ se organizuju tri puta godišnje u Domu omladine Beograda. Društvo Le PETit, gradske institucije JKP Veterina Beograd i Dom omladine, aktivisti i humani Beograđani rade šapu pod šapu i rešavaju problem napuštenih životinja još od 2012. godine. Na svakom novom "Mrnjau vikendu“ broj posetilaca i udomljenih maca raste. Ovog 23. septembra, u mnoštvu sivih vesti, humani Beograđani su pokazali jednu lepu, blistavu sliku našeg grada. Sledeće udomljavanje u Domu omladine je zakazano za 13. januar, u okviru tradicionalnog novogodišnjeg "Mrnjau Festa“.

Fotografije sa "Mrnaju vikenda" možete pogledati u galeriji ispod. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading