Zašto stradaju rode i kako im pomoći?

Autor: Republika

Lifestyle

20.09.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudski faktor sve češće je uzrok stradanja roda u Srbiji, kaže Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

RepublikaFoto: pixabay.com

Njihova je populacija za sada stabilna, dodaje, ali i napominje da je uprkos činjenici da su rode omiljena vrsta ptica kod nas, bilo slučajeva da su na njih pucali. 

Veći deo roda koje se gnezde u Srbiji je u Vojvodini, gde nalaze hranu i dovoljno mesta za gnezda, kaže za Tanjug Sandra Jovanović i navodi da se, recimo, bele rode često gnezde na stubovima za prenos električne energije, što nije bezbedno i može da dovede do toga da stradaju ili da budu povređene. 

Ona navodi i da su faktori koji ugrožavaju rode mnogobrojni, od isušivanja vlažnih staništa do korišćenja pesticida, ali kaže i da su dimnjaci i krovoi starih kuća bili primaljiviji za rode od ovih savremenih. 

- Rode su snalažljive ptice i lako se prilagode urbanim sredinama, te se mogu primetiti i u gradovima - objašnjava i dodaje: "U novom Sadu, kod velikog Roda marketa se nalaze dva para, jer je u blizini gradska deponija, odnosno, hrana. Rode prave velika gnezda, sa prečnikom od jednog metra, pa su stubove te šerine tamo pronašle". 


Ona kaže i da se, s obzirom da se gnezda nalaze na velikim visinama, dešava da mladunci ispadnu i budu povređeni. 

- Ukoliko ugledate mladunče koje je ispalo iz gnezda, osmotrite okolinu i pokušajte da pronađete gnezdo ili se obratite za stručnu pomoć - savetuje Jovanovićeva. 

A ako pronađete povređenu rodu... 

- Najbolje je kontaktirati ornitologe Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji je nadležan za zaštitu i zbrinjavanje ptica, a povređene ptice kasnije se smeštavaju u Zoo-vrt Palić - kaže Jovanović i dodaje da se u tom slučaju može pozvati i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading