ZAŠTO MAČKE TOLIKO SPAVAJU?

Autor:

Lifestyle

07.09.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mačke su velike spavalice i u proseku sanjajući provedu između 15 i 20 sati. Najaktivnije su od sumraka do zore, a to znači da tek predveče postaju aktivne.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ako ste tek usvojili macu, treba da znate da se one često probude predveče i rastrče po celoj kući igrajući se. Vaša ljubimica u to doba ne troši vreme i počeće da istražuje vaš dom i odmah "upada u nevolje". Najčešće će to da radi baš kada vi spavate.

A kada vi ustanete, završite sa doručkom, ona će nastaviti da drema. Mačke su predatori, što znači da im se život vrti oko lova i ulova i to pretežno noću. I velike mačke, poput lavova, imaju sličan način ponašanja. Čak i u igri će pokazati te instinkte. A lov oduzima i te kako puno energije, bez obzira na to lovi li ona plen ili se samo igra po kući.

Upravo zbog toga san je izuzetno važan za sakupljanje energije i još više trčanja, skakanja, sakrivanja i penjanja.

Mačke retko kad duboko spavaju, već većinu vremena samo dremaju, dok duboki san traje oko pet minuta 

Mačke dremaju u položaju koji će im omogućiti brzo kretanje za akciju ako će to biti potrebno, jer su one stalno na oprezu. Mačići i starije mačke spavaju nešto duže od odraslih mačaka.

Međutim, mačke mogu da se prilagode i kućnom redu svojih vlasnika. Ako žive s vama u kući, one će vam se prilagoditi nakon nekog vremena jer će hteti više vremena da provode s vama. Ritam spavanja prilagodiće hranjenju pa će nakon nekog vremena spavati kad i vi - noću.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading