MALI PSI SU SLATKI, ALI I NEPOSLUŠNI: Razlog za to se krije u VLASNIKU!

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

15.07.2018

02:13 >> 12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoga istraživanja pokazuju da su psi manjeg rasta češće neposlušni, nervozni i impulsivni. Uzrok je verovatno u tome što odnos vlasnika prema psu i njegovom vaspitanju zavisi od njegove veličine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mali psi su neposlušni zato što ih vlasnici razmaze

Pružena ljubav je ista i neizostavna, ali razlika u tretmanu liči na razliku u odnosu prema bebama i odrasloj deci.

Malim psima je dozvoljeno da skaču i leže po nameštaju, kao i da većinu vremena provode u nečijem krilu. Toliko su nežni, meki i slatki da ih prosto ne možete pustiti iz ruku.

Obasipanje pažnjom se doživljava kao važnije od vaspitanja i treniranja. S druge strane, vlasnici mnogo više vode računa o treniranju i šetnji velikih pasa.

Zbog svega ovoga, istraživači iz Beča zapitali su se da li se vlasnikovo ponašanje, kao što su metod treniranja, konzistentnost reagovanja na nestašluke i uključenost u zajedničke aktivnosti, razlikuje u zavisnosti od toga da li je u pitanju mali ili veliki pas.

Na uzorku od 1.276 upitnika, rezultati bečkog istraživanja potvrdili su da vlasnici male pse (< 20 kg) vide kao neposlušne, agresivnije, više anksiozne i plašljive od velikih (> 20 kg). Ali isti ti vlasnici su manje dosledni u tretmanu psa – manje ih treniraju, izvode u šetnju i manje se igraju s njima – sve ono što dovodi do niske poslušnosti. 

Sertifikovani trener Martina MekKlej smatra da vlasnici manje pse doživljavaju kao bebe i tretiraju ih drugačije jer su neodoljivi, pa im se sve popušta. Kad urade nešto loše, jednostavno ih uzmemo u ruke i izmestimo iz situacije umesto da se bavimo problemom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading