ZAŠTO MAČKE NE VOLE VODU?

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

25.06.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste se ikada zapitali zašto mačke ne vole vodu? Zašto se štrecaju kada su u njenoj blizini, ali ipak ne mogu da se odalje od česme sa koje kapa?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Taj strah usađen je mačkama u tranzciji od divljih ka pitomim, u procesu pripitomljavanja. Otud njihova averzija prema vodi i agonija vlasnika prilikom svakog pokušaja da se mačka okupa. Neke čak odbijaju i da piju vodu, piše Pet magazine. 

Naučnici smatraju da su još divlje mačke iz Azije, Afrike i Evrope morala da budu što dalje od jezera kako bi izbegle predatore čiji su bile plen. Sa druge strane, one koje su šivele u toplijim krajevima komotno su plivale, doduše iz nužde, da bi se rashladile. Takvi primerci spadaju u red mačaka ribolovaci, ili je to turska van sorta. 

Ove pripitomljene širokim lukom izbegavaju vodu i preziru kupanje. Ali neobjašnjiv je fenomen zatšo su onda tolko fascinirane mlazon koji teče iz slavine i što cureća voda ima tako magnetno dejstvo na njih. Zato vlasnici u poslednje vreme vlasnici sve češće kupuju fontanice svojim ljubimcima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading