OTKRIVAMO: Šta je sve potrebno vašem novom mačiću

Autor:

Lifestyle

27.05.2018

02:13 >> 15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Laktoza može izazvati proliv kod mačića, pa je bolje da granule natapate jogurtom. Kada dođe u novi dom, potrebno je da joj obezbedite i grebalicu, na kojoj će oštriti kandže.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mačku ne hranite kravljim mlekom

Ljubiteljima mačaka je jedan od najsrećnijih dana kada se novi ljubimac useli u njihov dom. Novi ukućanin donosi mnogo radosti, ali i veliki broj novih obaveza. Ako planirate da udomite macu ili je jedna nedavno ušla u vaš dom, Srpski telegraf vam otkriva šta je sve potrebno vašem novom mezimcu.

Ishrana

Mnogi vlasnici, posebno oni koji prvi put čuvaju mačku, imaju mnogo nedoumica kada je ishrana u pitanju. Mačići su prvih mesec dana, a nekad i dva, zavisni od mleka majke, a potom se polako navikavaju na redovnu ishranu.

Foto: Privatna arhiva
Saša Kosijer

- Treba kupovati hranu koja je visokog kvaliteta i sadrži aminokiseline, pogotovo taurin, koji učestvuje u razvoju mozga kod malih mačića. Bez njega bi mače moglo da ima neki defekt u nervnom tkivu. Hrana treba biti zasnovana na proteinima i mastima. Ugljene hidrate treba izbegavati i držati se mesnog obroka - rekao je za Srpski telegraf veterinar Saša Kosijer i dodao da nova istraživanja pokazuju da mačke treba hraniti češće manjim obrocima.

- Američki istraživači kažu da mačke treba da jedu čak i do 12 puta dnevno. Uobročeno hranjenje nije baš pogodno. Vlasnici koji uobročavaju svoje ljubimce trebalo bi da ustanove više manjih obroka, čak i u kasnijem uzrastu - kaže veterinar.

Uprkos popularnom verovanju, mačkama ne treba davati kravlje mleko iako ga one vole. Laktoza može izazvati digestivne probleme i proliv. U ranijem uzrastu kupljene granulice se mogu natapati kiselim mlekom ili jogurtom jer oni više prijaju mačićima.

Od četki do korpi

Kada u vaš dom dođe novi ljubimac, potrebno je pripremiti nekoliko dodataka koji će mu olakšati život. Posuda sa peskom je jedan od nezaobilaznih. Mačke se lako navikavaju na pesak, tako da neće vršiti nuždu van njega. Za čišćenje posude za peskom moraćete da pazarite malu plastičnu lopaticu. Takođe se preporučuje da nabavite neki drveni predmet na kojem će mačka oštriti svoje kandže, jer će u suprotnom upropastiti vaš nameštaj.

Foto: Privatna arhiva
Korpa za transport je jedan od najbitnijih aksesoara

Vašoj maci će biti potrebne plastične ili limene posude za hranu i vodu. Ne preporučuje se korišćenje kućnih sudova. Posudu za suvu hranu treba prati jednom nedeljno i čuvati je u kuhinji u slučaju da dođe do potrebe za čišćenjem. Činija sa vodom treba uvek da bude dostupna mački, a svežu vodu treba sipati dva puta dnevno.

U nekoj od specijalizovanih prodavnica možete kupiti korpu za spavanje ili jastuk koji se pere. Odmah po dovođenju u novi dom, mačke treba upoznati sa krevetom u kojem će spavati kako bi se što pre navikle na njega.

Iskusni vlasnici znaju da je korpa za transport jedan od najbitnijih aksesoara. Mačke su nemirne ako nisu upoznate sa automobilom i saobraćajem. Specijalizovane četke se takođe mogu nabaviti u prodavnicama za kućne ljubimce. Njima ćete ukloniti dlake sa krzna svojih mačaka koje one posle neće gutati prilikom čišćenja. Igračke koje će kućne mačke loviti po stanu su takođe pametna investicija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading