VLASNICI, evo odgovora na večito pitanje: DA LI VAS PSI DOŽIVLJAVAJU KAO RODITELJE?!

Autor:

Lifestyle

22.05.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki vlasnik psa ponosno će istaći da je njegov ljubimac ravnopravan član porodice, međutim, postavlja se pitanje da li se i psi tako osećaju, odnosno, da li misle da su naša deca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Odgovorni vlasnici ne prave razliku između dece i pasa

Ovo pitanje intrigiralo je naučnike, pa su rešili da sprovedu nekoliko eksperimenata i pronađu odgovor, piše Pet Magazine. 

Vlasnike pasa će sigurno obradovati vest da su rezultati pokazali da je odgovor potvrdan – psi nas zaista doživljavaju kao rodtelje. Istraživači Univerziteta veterinarske medicine u Beču bili su zainteresovani da otkriju kakav to odnos zapravo odrasli psi imaju prema svojim vlasnicima i došli su do neverovatnih rezultata. 

RepublikaFoto: pixabay.com


Kako bi to saznali, poslužili su se jednom ljudskom teorijom – efektom "sigurne baze", odnosno, "sigurnosne mreže". 

– Ova teorija svojstvena je deci koja u roditeljima vide sigurnu bazu kad su u interakciji s drugim ljudima i okolinom. Naime, mališanima roditelji pružaju sigurnost kad se suočavaju s novim životnim situacijama – objašnjavaju austrijski naučnici.

− Svi znamo da se mališani drže za svoje roditelje ili ih neprekidno traže pogledom kad je u blizini neko novo lice ili kad se nađu u nekoj do tada nepoznatoj situaciji. 

RepublikaFoto: pixabay.com


Možda zvuči banalno, ali naučnici kažu da je baš ovakva percepcija roditelja kod dece i taj poriv mališana da se oslanjaju na roditelje odgovoran za pravilno razvijanje njihovih kognitivnih funkcija, kao i za savlađivanje prepreka u svakodnevnom životu − od malih nogu i nadalje u životu.

Kako bi proverili da li i psi funkcionišu na sličan način, istraživači su za pse osmislili nekoliko eksperimenata. U svakom od njih psi su imali zadatak da "savladaju" po neku interaktivnu igračku ili situaciju, a za uspešno završen zadatak dobili bi poslasticu. Razlika je bila u tome da su nekad vlasnici bili uz njih, nekad su samo nemo stajali u prostoriji, dok su u drugim situacijama bili izvan prostorije u kojoj je pas. 

Baš kao i mališani, i psi u nama vide roditelja koji je oličenje sigurnosti i ohrabrenja kad se suočavaju s novim, nepoznatim i izazovnim životnim situacijama


Rezultati su pokazali da psi nisu bili zainteresovani za hranu kad vlasnik nije bio s njima, dok su vredno obavljali zadatke kad je bio pored njih. Naučnicima je bilo veoma zanimljivo i to što su bili radi da se pomuče za nagradu čak i kad je vlasnik bio okrenut leđima i nezainteresovan. 

Zaključak je, kako tvrde istraživači, da psi samo žele da smo im u blizini. Ove situacije su isprobali i u scenarijima gde su umesto vlasnika u prostoriji bili stranci, kako bi proverili da li im je važno prisustvo bilo koje osobe i gotovo svi psi bili su jednako nezainteresovani za zadatke ukoliko uz njih nije bio vlasnik. 

Važan segment studije bio je i test u kome su naučnici dovodili pse u prostoriju u kojoj su se nalazili odevni predmeti njihovih vlasnika ili potpunih stranaca. U gotovo 100 odsto slučajeva, psi su nanjušili svoje vlasnike i ležali su na njihovim stvarima ili u njihovoj blizini. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading