Pseće godine ne treba množiti sa sedam

Autor: Republika

Lifestyle

23.04.2018

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rasprostranjeno verovanje da jedna pseća godina "vredi" kao sedam ljudskih i da relativnu starost svog psa možete da izračunate naprosto tako što ćete njegove godine pomnožiti sa sedam samo je mit, a prava računica koja određuje odnos vaše starosti i starosti vašeg ljubimca dosta je složenija, tvrde poznavaoci pasa koji su proučavali ovu temu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Naši krznavi drugari

Opšte pravilo glasi da veće rase žive kraće, ali rastu i razvijaju se sporije od malih, što znači da će, recimo, maleni jorkširski terijer sa dve godine biti "stariji", a sa pet godina "mlađi" od danske doge.

Velike rase, naime, punu veličinu i fiziološku zrelost dostižu tek sa dve godine, ali nakon toga u principu mogu da očekuju samo još 4-6 godina života, dok životni vek malih i srednjih rasa u principu iznosi 10 do 15 godina, piše blic.

Pored veličine, međutim, nakon treće godine veliku ulogu igra i konkretna rasa, pa je tako buldog, pas srednje veličine, rasa koja živi najkraće (samo oko 6 godina) dok neke rase manjih terijera mogu da dožive i 15 do 20 godina.

Tokom prve tri godine, dakle, relativna starost psa može da se proceni u zavisnosti od njegove veličine:

- Za male pse: 12,5 godina za svaku ljudsku godinu, tokom prve dve godine života

-Za pse srednje veličine: 10,5 godina za svaku ljudsku godinu tokom prve dve godine

-Za velike pse: 9 godina za svaku ljudsku godinu tokom prve dve godine

Za psa starijeg od 3 godine presudna je, međutim, rasa.

Stoga ćete za buldoga broj godina pomnožiti sa 13,42, za nemačkog ovčara (i rase sličnog rasta i konstitucije) sa 7,84. a za minijaturnog jazavičara i druge “mališane” sa 4,32.

Istraživači sa Univerziteta Džordžije utvrdili su i da na dugovečnost pasa utiče i sterilizacija, u tom smislu da sterilisane jedinke žive nešto duže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading