PSIHOLOZI OBJAŠNJAVAJU: Životinje pomažu deci da postanu dobri ljudi

Autor: Marija Janković

Lifestyle

28.03.2018

02:13 >> 13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život sa kućnim ljubimcem detetu daje važne lekcije o životu, o normalnim životnim procesima: odrastanju, sazrevanju, odgovornosti, empatiji, bezuslovnoj ljubavi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Između dece i životinja postoji iskrena i jaka veza, koja je neraskidiva

U savremenom društvu, nažalost, ljudi nemaju dovoljno vremena za porodicu. Previše obaveza i manjak vremena predstavljaju značajan problem za svaku ženu i zato decu najčešće čuvaju bake i deke. Psiholozi navode da je zato najbolje rešenje da detetu obezbedite kućnog ljubimca, posebno za decu koja nemaju brata ili sestru. Život sa kućnim ljubimcem detetu daje važne lekcije o životu, o normalnim životnim procesima: odrastanju, sazrevanju, reprodukciji, rođenju, umiranju.

NERASKIDIVA VEZA

Između dece i životinja postoji iskrena i jaka veza, koja je neraskidiva. To je bezuslovna i nesebična ljubav. Deca koja imaju ljubimca odrastaju zdravije. Za razliku od gradske dece, seoska su u velikoj prednosti jer ne moraju da mole roditelje da im dopuste da drže kućnog ljubimca u stanu. Ona u okruženju imaju i domaće životinje, o kojima se staraju od malih nogu, što doprinosi osećaju odgovornosti. Gradsko dete je lišeno tog iskustva i o njima uči samo iz knjiga i zoološkog vrta. Zbog toga je idealno rešenje da detetu ostvarite san i udomite ili kupite ljubimca.

 

 

- Deca koja odrastaju sa životinjama imaju priliku da nauče kako da se brinu o drugome. Prihvatanje, pozitivne afirmacije i uključenost su veoma važni za izgrađivanje samopoštovanja kod dece u početku razvijanja njihove ličnosti. Kod njih se razvija novi osećaj, a to je da razumeju potrebe i osećanja drugog bića, što je veoma važan proces u razvoju njihove ličnosti - izjavila je za Srpski telegraf psiholog Biljana Romčević.

Stručnjaci savetuju da pre nego što uzmete životinju treba da pripremite dete na to. Razgovarajte sa decom o tome kako će brinuti o životinji i da treba da budu pažljiva i dobra prema njima. Poželjno je da dete odvedete kod prijatelja koji već imaju kućnog ljubimca i posmatrajte kako se ponaša. Objasnite mu da ne sme da ih dira dok spavaju, dok jedu, da, recimo, ako je pas u pitanju, mora da ga izvodi u šetnju... Važno je znati i da, ukoliko je dete mlađe od šest godina, poželjno je uzeti ribice, papagaja, hrčka ili kornjaču. Ukoliko je dete starije, možete odabrati psa, mačku ili zeca.

SPREČAVANJE AGRESIVNOSTI

Ne zaboravite ni svoju ulogu jer je roditeljski primer najvažniji element u učenju pravilnog ophođenja prema životinjama. Možda je još i važniji element u posmatranju odnosa između deteta i životinje. Ukoliko dete pokazuje bilo kakav oblik agresivnog ponašanja prema ljubimcu, morate odmah da reagujete da kroz život ne bi shvatalo da je to normalno ponašanje. U praksi imate primere gde je dete maltretiralo mačku pokušavajući da dokaže da li ona zaista ima devet života. Tokom odrastanja ta agresivnost se prenosila na ljude i to predstavlja crveni alarm za roditelje.

Prema rečima stručnjaka, dečja povezanost sa životinjama od ranog detinjstva dovodi do toga da se kasnije lakše povezuju sa drugim ljudima jer imaju veću moć empatije i razumevanja potreba drugih ljudi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading