Zašto je bitno čišćenje ušiju kod pasa?

Autor: Republika

Lifestyle

30.01.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čišćenje ušiju ponekad je vrlo naporan posao, ali vremenom i vežbanjem ono postaje sve lakše i lakše.

RepublikaFoto: pixabay.com
Brinite o svojim najmilijom krznavcima

Svaki pas je drugačiji i ima specifične potrebe. Ako su uši vašeg psa vrlo prljave, neprijatnog mirisa i ako se vaš pas neprestano češe ili trese glavom - morate ga odvesti kod veterinara. 

Međutim, čak i kada niste primietili ništa od navedenog, to nije razlog da ne čistite uši svog psa. Sve što treba je snabdeti se adekvatnim priborom. Nikada ne koristite štapiće za uši jer njima možete prljavštinu gurnuti još dublje u ušni kanal. 


Ušni kanal psa puno je kompleksniji i dublji od ljudskog pa on zahteva i drugačije čišćenje. Sve što vam treba je pamučna vata, maramica, zatim tečnost za čišćenje ili lek koji ste dobili od veterinara. 

Nikako ne koristite ulja, sirće ili šampone. Bilo bi dobro da koristite i hirurške rukavice. Potrebno je smiriti psa u potpunosti - nagradite ga kako biste to postigli što brže. 

Ako ovo radite prvi put, bilo bi dobro da potražite pomoć ukućana ili prijatelja. Pre čišćenja dobro izmorite psa igranjem, šetnjom ili trčanjem. 

Maramicu ili vatu dobro iscedite od tečnosti za čišćenje kako višak ne bi ušao u ušni kanal. Počnite sa spoljnje strane ušne školjke. Maramicu menjajte sve dok na njoj više ne ostaju tragovi prljavštine. 

Pređite zatim na unutrašnjost, ali nemojte duboko ubacivati vatu. Kanal očistite samo onoliko koliko vam vata omogućuje. Ne gurajte prst duboko u uvo psa jer ga to može povrediti. Ako primetite da vaš pas ima dosta prljavštine, odvedite ga kod veterinara. 

Kada završite čišćenje, nagradite psa poslasticom, pomazite ga i igrajte se s njim. To će pomoći da se vaš ljubimac što pre navikne na čišćenje i da ga se ne plaši. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading