Zašto mačke vide u mraku?

Autor: Republika

Lifestyle

06.01.2018

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste se ikada zapitali vide li mačke u potpunom mraku s obzirom na to da znamo za njihov izuzetan vid? Odgovor na ovo pitanje je - ne, ali u polutami vide čak 50 odsto bolje od nas zahvaljujući specifičnoj građi oka.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mačke su super životinje

U odnosu na veličinu glave, mačke imaju izrazito velike oči koje se sastoje od nekoliko slojeva tkiva. Beonjača se sastoji od gustog vezivnog tkiva koje je dobro prokrvljeno. 

Rožnjača je građena od tankih slojeva ćelija raspoređenih na poseban način, koji dozvoljava svetlosti da uđe u oko, piše B92.

Mačke, kao i psi, imaju sloj tkiva koji reflektuje svetlost. Stručni naziv mu je tapetum lucidum. Jednostavno rečeno, zbog toga mačkama oči svetle u mraku. 

Dok tapetum lucidum povećava sposobnost vida pri smanjenoj svetlosti, istovremeno umanjuje oštrinu vida pri obilnoj svetlosti. 

Mačke takođe mogu da razlikuju i boje, ali ne i slične nijanse. 

Sledeći put kad ostavite mačku u potpunom mraku, imajte na umu da ona ništa ne vidi. Bilo bi dobro da ima bar mali izvor svetlosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading