Margaret Tačer je smatrala da je OVA ŽIVOTINJA BAKSUZ ZA POLITIČARE!

Autor: Tanjug

Lifestyle

30.12.2017

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer svojevremeno je odbila da u svoj avion za Vašington primi džinovsku pandu iz londonskog Zoološkog vrta, pokazuju novoobjavljeni podaci iz britanskog Nacionalnog arhiva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jedina osoba na svetu koja ne voli pande!

Tačerova je tada svoju odluku prokomentarisala rečima da pande nisu "predznak sreće" za političare, prenosi Bi-Bi-Si. 

Vašingtonski institut Smitsonijan tražio je u to vreme pandu čia-čia na pozajmicu radi parenja sa pandom čing-čing, vrstom sa staništem u SAD. 

RepublikaFoto: youtube.com/United News International

Lord Cukerman, tadašnji predsednik londonskog Zoološkog društva, predložio je da panda čia-čia deli let "konkordom" sa premijerkom 1981. godine. Sekretar Kabineta premijerke Tačer, ser Robert Armstrong, tada je napisao da lord Cukerman "to vidi kao dokaz posebnih odnosa i bio bi veoma srećan da pandu isporuči na bilo koji način koji premijerka bude smatrala najprimerenijim u interesu britansko-američkih odnosa". 

Takođe je napisao da je lord Cukerman "čak predložio da bi premijerka možda mogla da pandu poveze svojim 'konkordom' kada idućeg meseca bude putovala u Vašington". 

Međutim, privatni sekretar Tačerove, Klajv Vitmor, tada je odgovorio: "Njen komentar je da neće voditi pandu sa sobom jer pande i političari zajedno ne slute na dobro". 

Nacionalni arhiv sadrži i papir na kojem je Tačer napisala: "Ne vodim pandu sa sobom", pri čemu je dvaput podvukla rečcu "ne" i jedanput reč "sobom". Takođe je navela da lord Cukerman zna više o pandama od nje same, te da je sigurna da on može da "sredi stvari". 

Nacionalni arhiv u Lonodnu sadrži više od 11 miliona zvaničnih dokumenata, od kojih su mnogi prebačeni iz vladinih ministarstava, a često se otvaraju za javnost posle 30 godina, napominje Bi-Bi-Si.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading