Tajna veza mačaka i ljudi

Autor: Republika

Lifestyle

27.12.2017

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povezanost ljudi i mačaka dovela je do pojavljivanja mačjeg lika u mitologiji i legendama u više kultura. Najviše se spominje u egipatskoj, kineskoj i nordijskoj.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mačke su naši krznavi prijatelji

Egipat je bio poklonik takozvane totemske religije, u kojoj je kao središte kulta bila određena životinja kao spiritualni simbol. Mačka je predstavljala svetu životinju, božanstva su nosila njen lik, a njeno ranjavanje ili ubijanje kažnjavalo se smrću. Mačke su i tada bile predstavljane kao korisne životinje jer su ubijale razne štetočine. 

U Egiptu se ističu dve božanske mačke. Jedna je Bastet s glavom lavice, koja je s vremenom promenjena u domaću mačku, a predstavljala je majčinsku ljubav i smatrana je zaštitnicom faraona i vrhovnog božanstva. 

Grci su je zvali Aurilos, pa se zato i strah od mačaka zove aurilofobija, a naročito je zanimljivo to da su se Gaj Julije Cezar i Napoleon plašili ovih stvorenja. Druga boginja u egipatskoj mitologiji bila je Sakhmet, takođe s glavom lavice, a predstavljala je boginju vatre, kuge i rata. 

Drevna kineska legenda tvrdi da je mačka nastala iz ljubavi lavice i majmuna. Lavica je svom potomstvu podarila dostojanstvo, a majmun razigranost i radoznalost. S druge strane, mačka se spominje i u negativnom kontekstu. Smatrana je jin životinjom jer se kreće noću i predstavlja sile zla, piše B92.

Nordijska mitologija govori o boginji Freji čije su kočije vukle crne mačke koje su se često transformisale u crne konje, što se po nekim verovanjima prenosi kao demonski dar. Nakon sedmogodišnje službe Freji, mačke su bile nagrađene tako što bi bile pretvorene u ljudski lik. Često su prikazivane oko Frejinih nogu kao simbol domaćinstva, jer je Freja bila boginja ljubavi i plodnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading