NAUKA TVRDI: Psi gledaju TV ali se ne udubljuju u priču i tematiku!

Autor: Republika

Lifestyle

06.12.2017

04:13

Bezbroj puta se dešavalo da pronađete psa ispred televizora koji netremice gleda seriju, film ili crtaće. Za razliku od nas oni su interasktivni gledaoci koji vole da se bukvalno nabiju u ekran, iako ih apsolutno ne zanima šta se dešava u sveti i od nas. Razlog zbog koga ovi krzneni prijatelji vole TV otkrila je nauka!

youtube.com/ Elvis and Khaleesi
Psi gledaju TV ali ne kao ljudi

Naučnici sa Univerziteta u Lankaširu otkrili su da psi zaista percipiraju određene slike i snimke na ekranu.

Način na koji oni vide dosta je različit od ljudskog. Psi će često prići bliže ekranu, ne zato da bolje vide nego jer su jako interaktivni gledaoci. Takođe, imaju dihromatski vid, što znači da poseduju samo dva receptora za boje, pa vide u samo ta dva svetlosna spektra - plavi i žuti. 

 Naučnici su svesni da psi gledaju u ekran i preferiraju određene sadržaje, ali ipak ne znaju sviđa li im se ono što vide. Isto tako, preferencija sadržaja zavisi od psa do psa baš kao i kod ljudi. 

Ipak, za razliku od ljudi, psi imaju vrlo kratke interakcije s medijiskim sadržajima. Najčešće svega par sekundi pogledaju u ekran, ali se ne usredsređuju na to što gledaju. 

Istraživanja pokazuju da, iako postoje programi dizajnirani posebno za naše ljubimce, oni će ipak većinu vremena provesti ne gledajući ni u šta. 


Tehnologija je napredovala i ima potencijal da pruži zabavu ljubimcima koji su često sami kod kuće u vidu kratkih snimaka drugih pasa u različitim interakcijama i specifičnim bojama.

Komentari (0)

Loading