EVO ŠTA VIDE: Zašto psi vole da gledaju TV?

Autor: index.hr

Lifestyle

01.11.2017

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste vlasnik psa, sigurno je bilo situacija da vaš ljubimac netremice gleda u ekran televizora. Naučnici sa Univerziteta u Lankaširu otkrili su da psi zaista percipiraju određene slike i snimke na ekranu.

RepublikaFoto: youtube.com/ Elvis and Khaleesi
Psi ne vide isto što i mi

Način na koji oni vide dosta je različit od ljudskog. Psi će često prići bliže ekranu, ne zato da bolje vide nego jer su jako interaktivni gledaoci. Takođe, imaju dihromatski vid, što znači da poseduju samo dva receptora za boje, pa vide u samo ta dva svetlosna spektra - plavi i žuti. 

Naučnici su svesni da psi gledaju u ekran i preferiraju određene sadržaje, ali ipak ne znaju sviđa li im se ono što vide. Isto tako, preferencija sadržaja zavisi od psa do psa baš kao i kod ljudi. 

Ipak, za razliku od ljudi, psi imaju vrlo kratke interakcije s medijiskim sadržajima. Najčešće svega par sekundi pogledaju u ekran, ali se ne usredsređuju na to što gledaju. 

Istraživanja pokazuju da, iako postoje programi dizajnirani posebno za naše ljubimce, oni će ipak većinu vremena provesti ne gledajući ni u šta. 

Tehnologija je napredovala i ima potencijal da pruži zabavu ljubimcima koji su često sami kod kuće u vidu kratkih snimaka drugih pasa u različitim interakcijama i specifičnim bojama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading