BUNDEVA: Izvor zdravlja vašeg ljubimca

Autor: index.hr

Lifestyle

16.11.2017

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Buneva je nekada bila važan izvor hrane kod Indijanaca. Pomagala im je da prežive zimu. Uvek je oduševljavala finoćom ukusa i posebnom bojom. A da li ste znali da je dobra i za vaše kućne ljubimce?

RepublikaFoto: freeimages.com
Bundeva je blagotvorna i po zdravlje pasa

Proliv / Zatvor 

Bundeva nudi rešenje i za jedno i za drugo! Bogata je vlaknima, a dodavanje samo dve kašičice u hranu vašeg psa može da mu pomogne kod probave? Takođe, ona omekšava stolicu i može da izleči nadražen stomak ili zatvor. 

Progutana dlaka 

Jedna čajna kašičica bundeve dnevno može da pomogne maci da izbaci ostatke progutane dlake. Vlakna koja se nalaze u bundevi proslediće te ostatke iz želuca direktno u probavni trakt. 

Problemi sa uriniranjem 

Ulja koja se nalaze u semenkama bundeve i samom plodu mogu da pomognu ljubimcima kod problema sa uriniranjem. Prema nekim veterinarima, ako ih pomešate sa hranom, pomoćiće ljubimcima da izbegnu te neprijatne bolove. 

Paraziti 

Semenke bundeve sadrže organsku materiju kukurbitin, koji paralizuje unutrašnje parazite creva. Najbolje je da sameljete semenke i da dobijeni prah držite u hermetički zatvorenoj posudi, kako bi ostale sveže.

Koža i krzno 

Ako volite pečene semenke bundeve, podelite ih sa svojim ljubimcima. Antioksidansi i esencijalne masne kiseline u njima pomažu kod vlaženja kože. Dajte svom ljubimcu da pojede dve do tri semenke na dan. 

Zdrava ishrana 

Bundeva i njene semenke su pune vitamina A, beta karotina, kalijuma, gvožđa, bakra, cinka i mangana. Antioksidansi sprečavaju nastanak raka i dobar su dodatak ishrani ljubimca. 

Imajte u vidu da količine zaise od veličine i vrste životinje. Preporučuje se da kontaktirate veterinara u vezi sa količinom i učestalošću serviranja bundeve vašem ljubimcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading