KUĆNI LJUBIMCI ZA POŽELETI: Ovih 10 rasa čine život vlasnika lepšim i srećnijim

Autor:

Lifestyle

02.02.2021

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom izbora ljubimca, budući vlasnici uzimaju u obzir i veličinu psa koja odgovara njihovim životnim uslovima i preferencijama.

RepublikaFoto: instagram.com/trazi_se_aria
Foto: Ilustracija

Za mnoge su idealni psi srednje veličine koji mogu da žive u stanu. Sledećih deset rasa su među najpopularnijim kućnim ljubimcima i čine život njihovih vlasnika lepšim i srećnijim.

Labrador retriver

Ovi dragi psi mirne, tople i izuzetno prijateljske prirode deluju vrlo smirujuće na ljude, izuzetno su odani, inteligentni i lako se dresiraju. Oni su najsrećniji kada su u društvu čoveka i pravi su primer tvrdnje da je pas jedino biće koje vas voli više nego što voli sebe. Takođe je poznat po svojoj predanosti, empatiji, strpljenju i eleganciji, što ga čini idealnim ljubimcem za porodice sa decom.

Američki stafordski terijer

Jednom vezan za čoveka, Staford će ga bez sumnje voleti do kraja života i taj čovek će biti centar njegovog sveta. Kratka kosa zahteva vrlo malo nege i lako se održava čistom. Ova rasa se ne preporučuje ljudima koji će u bilo kom trenutku popustiti psu ili onima koji joj neće posvetiti dovoljno vremena. Osoba koja želi staford mora biti odgovorna, stabilna i spremna da uloži vreme i trud kako pas ne bi postao opasan za životnu sredinu u kojoj živi.

Bigl

Izuzetno izdržljivi i istrajni, biglovi su poznati po svojoj energiji bilo da se igraju sa vlasnikom ili njuškaju u potrazi za svojim omiljenim poslasticama. Biglijevoj radoznalosti i energiji nema kraja. Oni su takođe vrlo brzi psi i trebaju svakodnevnu fizičku aktivnost da bi se iscrpili i zadovoljili. Ova rasa ima kratku dlaku koja se lako održava, ali takođe i snažan karakter pun nežnosti koji će rado podeliti sa svim članovima porodice.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Hrvatski ovčar

Hrvatska autohtona pasmina koja potječe od pasa koje su Hrvati sa sobom doveli migrirajući u ove krajeve. Danas se uglavnom uzgajaju u Slavoniji. Hrvatski ovčar vrlo je inteligentan pas sa snažnom potrebom za ljudskim društvom. Ima živahan temperament, uravnoteženu prirodu i vezan je i odan vlasniku. Zanima ga sve što se oko njega dešava, a u radu ga krase jasnoća, hrabrost, živost, istrajnost, strpljenje i promišljenost.

Border Koli

Nadaleko slavan po svojoj okretnosti, inteligenciji i poslušnosti, Border Collie ili graničarski škotski ovčar učinit će sve da udovolji svom vlasniku te ga je lako trenirati. Nevjerojatno inteligentan i pun energije, taj pas konstantno traži zanimaciju i svrhu te je izuzetno povezan s ljudima. Ipak, treba znati da će najsretniji biti s ljudima koji imaju jednako puno energije kao i oni sami. Znači, riječ je o psu kojim se konstantno treba baviti i koji će s vlasnikom rado poći na aktivnosti u prirodi.

Zlatni retriver

Kosa prelepe žuto-zlatne boje glavni je adut zlatnog retrivera. Može da nauči više od 200 komandi, zbog čega je divan prijatelj, saputnik i pomagač kod kuće i na poslu. Pripadnici jedne od najpopularnijih rasa na svetu, mirne i blage prirode, fantastično se slažu sa odraslima, decom kao i drugim kućnim ljubimcima. Istraživanja su pokazala da čak i nakon traumatičnih događaja poput zlostavljanja, napuštanja i patnje u nesreći, zlatni retriveri ne vole i veruju čoveku ništa manje.

Bokser

U početku može izgledati opasno, ali bokser jednostavno obožava ljude i važnije od prostranog mesta za život je imati vlasnika koji zna kako da mu uzvrati ljubav, zbog čega može da živi u stanu. Ovaj prijateljski i veseo slatkiš poznat je po svojoj sposobnosti da razveseli svog vlasnika u bilo kojoj situaciji. Takođe će to učiniti tako što će se "ponuditi" da se mazi kada oseti da je njegov vlasnik depresivan ili tužan.

RepublikaFoto: instagram.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Koker španijel

Članovi ove rase poznati su po svojoj prirodi razigranih i nežnih veselaca i jednako radosno mašu repom kada istražuju mirise napolju ili kada se maze sa svojom ljudskom porodicom u svom domu. Koker španijele je lako trenirati, teško ih je uplašiti i izuzetno su voljni da udovolje svom vlasniku. Takođe dobro podnose putovanja, pa će im biti sjajni pratioci kada odete negde na odmor, a zapravo ih lako možete povesti bilo gde sa sobom.

Engleski buldog

Ova rasa je vrlo strpljiva i ne zahteva trčanje, a prema deci je vrlo strpljiva i mirna. Bez obzira da li želite da vaše štene gleda televiziju sa vama ili sedi pored vas dok pijete kafu, buldog je vrsta za vas. To je izuzetno inteligentna rasa čiji članovi mogu biti prilično tvrdoglavi ako vlasnik nije dovoljno odlučan. Engleski buldog mora poštovati svog vlasnika, jer ako ne postoji, potpuno će se oglušiti na svaku njegovu naredbu. Iako ima vrlo opasan izraz lica pod brojnim borama i opasan izgled, krije blagu emotivnu osobu koja obožava ljude.

Pudlica

Pored toga što je energičan, osetljiv i privržen, pudlica je pas koji krasi izuzetna inteligencija i sposobnost učenja, izuzetno je druželjubiv, a pravi je zabavljač. Ova rasa je dostupna u tri veličine i dlaka joj ne opada, međutim, ako ne želite da preraste u duge uvojke, pudlu ćete često morati da vodite na šišanje. Izuzetno pametni i aktivni psi, pudlice uživaju u svim vrstama aktivnosti, uključujući šetnju, trčanje i plivanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading