MORSKO PRASE: Idealan ljubimac za početnike

Autor: index.hr

Lifestyle

12.11.2017

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju je mala životinja kojoj ne treba mnogo mesta i čiji troškovi za hranu i održavanje nisu veliki.

RepublikaFoto: pixabay.com
Morsko prase

 Zamorac, odnosno morsko prase, je mali glodar koji u gornjoj i donjoj vilici ima dva zuba sekutića, koji stalno rastu. Telo mu je izduženo valjkastog oblika, dugo oko 25 centimetara. 

Oba pola imaju razvijen jedan par mlečnih žlezda u blizini zadnjih nogu. 

Većinom su kratkodlaki, ali postoje i vrste sa dlakom dugom do 15 centimetara, koje su posebno atraktivne. Njihovim uzgojem i selekcijom dobijena je cela paleta različitih boja krzna. 

Način ishrane morskog praseta je bitan, zato je važno izabrati hranu namenjenu isključivo njima. U ishranu mora biti uključeno i seno koje je važno za probavu.

U prirodi se hrane travom, pa im se u ishranu može dodati i svež maslačak, šargarepa i paradajz. Hranu je najbolje davati dva puta dnevno, a potrebno mu je obezbediti i dovoljno vode.

Kod odabira kaveza vodite računa da on ne sme da bude manjih dimenzija od 30x60 centimetara i izbegavajte da ga stvljate na mesto na kome je promaja. Kavez zamorca treba ispuniti piljevinom, koju bi trebalo menjati minimalno jedanput nedeljno, u zavisnosti od čistoće i mirisa. 

Morskom prasetu je potrebno minimum pet dana da se privikne na novu sredinu, ali je realno očekivati da će tek za oko mesec dana moći potpuno sigurno da se oseća u svom novom domu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading