Mačke ne čuvaju svoj dom: Ali, da li štite svoje vlasnike?

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

20.12.2020

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je lovac koji voli da skita, prema vlasniku se mace ponašaju drugačije.

RepublikaFoto: Instagram.com/pitoe the cat
Foto: Ilustracija

Uloga mačke u životu mačkoljupca je višestruka: ona je član njegove porodice, glavni zabavljač, ljubimac, pa čak i savetodavac (mjauk govori više od 1.000 reči). Ono što nas često interesuje je da li mačke štite vlasnike.

Stav mačaka prema domu i vlasniku

Mačke su po prirodi veoma nezavisne i nenaviknute na ograničenja. Za razliku od pasa koji su razvili karakterističan “pseći pogled” kako bi se dodvorili ljudima, mačke umeju da deluju pomalo hladno i rezervisano. Nasuprot tome, one mogu da razviju izuzetnu povezanost sa svojim vlasnikom, i iskazuju to na specifične načine.

Zbog tog njihovog urođenog karaktera i uloge lovca, one su poznate po odsustvovaju iz kuće, odbijanju poslušnosti, ali i po sebičnosti. Međutim, ovo poslednje je pomalo i prividno. Iako mačke nikada neće biti čuvari kuće u fizičkom smislu, ne može se reći da ne razvijaju određeni odbrambeni stav kada neko ugrožava njihovog vlasnika.

 

Mačke u naš dom unose smirenost i jedno specifično raspoloženje - to nije slučajnost! Još u drevnom Egiptu verovali su u značaj i moć ovih životinja, a neka od tih verovanja zadržala su se i do dana današnjeg, prenosi Apetit.rs.

Veruje se da mačka čuva kuću od zlih sila i duhova, i donosi dobro raspoloženje ukućanima. Takođe, smatra se da ona na vlasnika prenosi pozitivnu eneriju, pa čak i da štiti od uroka.

Da li je to tačno ili ne - to ne možemo znati, ali da mačke imaju neke istančane osećaje za dešavanja oko sebe, čak i ona koja mi ne vidimo, to ne možemo poreći.

I za kraj, važno je da napomenemo da je grupa naučnika u Stokholmu utvrdila da domaće mačke služe i kao prečišćivači vazduha tako što upijaju štetne materije svojim telom. Ko bi rekao!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading