EGZOTIČNE ŽIVOTINJE KOJE MOŽETE KUPITI U SRBIJI: Jež, gušter ili zmija kao kućni ljubimci!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

26.11.2020

22:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Želite kućnog ljubimca, ali da to ne budu pas, mačka, papagaj ili ribica, a zec, kornjača i hrčak nisu dovoljno egzotični za vas. Nema problema jer se u Srbiji mogu legalno kupiti ljubimci koji će zadovoljiti i najveće ekscentrike.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktor veterine Denis Ćos za Srpski telegraf kaže da ne treba zanemariti činjenicu da je 95% bolesti gmizavaca posledica neadekvatnih uslova čuvanja. Najčešća bolesna stanja koja se javljaju jesu loš rast i deformiteti kostiju, razne gastrointestinalne i respiratorne smetnje, kao i kožni problemi. Stoga je važno da se pre samog nabavljanja gmizavca, kao kućnog ljubimca, dobro raspitate o njegovim potrebama i procenite da li ćete moći da mu pružite sve ono što on zahteva.

Dr Ćos izdvaja za početnike najzanimljivije egzotične životinjske vrste koje možete čuvati u stanu.

* LEOPARD GEKON Pustinjski gušter koji dostiže dužinu od 15 do 23 centimetra. Idealan je kućni ljubimac za početnike, a životni vek u zatočeništvu mu je između 15 i 20 godina. Ishrana mu se bazira na cvrčcima i larvama brašnenih buba.

* BRADATA AGAMA Takođe je pustinjski gušter koji dostiže dužinu do 60 centimetara, pri čemu polovina dužine otpada na rep. U zatočeništvu može živeti od tri do 10 godina. Ishrana joj se bazira na cvrčcima, bubašvabama, larvama brašnenih buba i raznom voću i povrću. Mlađe jedinke imaju veće potrebe za hranom životinjskog porekla, dok se kasnije, kako stare, povećava potreba za biljnom ishranom.

RepublikaFoto: youtube.com/Gušter Emili
Bradata agama

* Ostale vrste guštera koje se kod nas mogu nabaviti jesu razne vrste gekona, kameleona i iguana.

* LOPTASTI PITON Najpopularniji od svih vrsta smukova, udava i pitona koji se mogu nabaviti kod nas. Dostiže dužinu od 120 do 150 centimetara i to ga čini idealnim za čuvanje u kući u odnosu na ostale pitone koji su mnogo duži. Uz adekvatnu negu može da živi i više od 30 godina. U pitanju je mesojed i hrani se miševima i pacovima. Ova vrsta zastupljena je u mnogo boja. Ono što je veoma bitno napomenuti kod ovih kućnih ljubimaca jeste da su oni bića navike, kako u prirodi tako i u zatočeništvu. Stoga svako ko nabavi gmizavca kao kućnog ljubimca, mora da se potrudi da mu obezbedi onakve uslove kakve bi imao u prirodi. To podrazumeva što veći terarijum, temperaturni gradijent u okviru njega (topliji i hladniji deo), zasnovan na potrebama vrste, adekvatan odnos dana i noći, adekvatnu ishranu, vlažnost ambijenta, podlogu na kojoj će boraviti i dovoljan broj mesta za skrivanje.

 

* AFRIČKI PATULJASTI JEŽ Egzotični ljubimac koji je u Srbiji sve popularniji. Dostiže dužinu od 13 do 30 centimetara i težinu od 400 do 1.100 grama, pri čemu su ženke veće od mužjaka. Životni vek u zatočeništvu mu je do šest godina. U prirodi se hrani raznim beskičmenjacima, nekim biljkama, pa čak i malim kičmenjacima. U zatočeništvu adekvatna hrana podrazumeva kvalitetne mačje granule, kao osnovu, i uz njih insekte poput cvrčaka i larvi brašnenih buba da bi se održao predatorski instikt. Uz to, s vremena na vreme vašem ježu možete poslužiti tvrdo kuvano jaje i voće. Što se vode tiče, ona mu se može služiti u posudi ili pojilici. Idealna temperatura ambijenta u kojem boravi mora biti između 20 i 30 stepeni Celzijusa. Na temperaturama ispod i iznad tog gradijenta zna da upadne u fazu mirovanja. U pitanju je životinja koja je aktivnija noću nego danju. Potreban mu je što duži kavez, a poželjno je i puštati ga iz njega da bi mogao da šeta po kući, istražuje i time zadovolji prirodne potrebe. Ako ga odmalena budete navikavali naruke, vrlo lako ćete ga pripitomiti i vaš jež postaće prava maza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading