Vaša kuća je i njen dom

Autor: petmagazine.rs, republika.rs

Lifestyle

14.11.2020

17:55

Mačke su prirodno radoznale životinje i stalno ispituju predmete oko sebe dodirujući ih i njuškajući. Veoma je bitno da dobro obezbedite prostor u kojem vaš ljubimac boravi, bilo da je to stan ili dvorište u kombinaciji sa unutrašnjim delom.

pexels.com
Foto: Ilustracija

Brojni su razlozi zbog kojih mačke napuštaju svoj dom, a neke od njih nikada se i ne vrate. Ulica i nepoznat teren mogu da budu vrlo opasni, naročito za ljubimce koji inače žive u stanu.

Mačke su teritorijalne životinje, čiji se svakodnevni život vrti oko precizno ustanovljene dnevne rutine. Međutim, ponekad se odvaže i umeju da odu u skitnju, a to je najčešće slučaj sa mužjacima koji znaju da zalutaju u potrazi za ženkom. A i maca koja traži partnera sigurno će pronaći način da izađe iz kuće i potreban je samo trenutak vaše nepažnje, koji će ona iskoristiti.

Takođe, mogu da se udalje od svog doma i ako dožive neku stresnu situaciju ili ih nešto uznemiri – svađa sa drugom životinjom oko teritorije ili promene u domu, kao što su dolazak bebe ili pripreme za selidbu. Da bi se maca navikla na prisustvo novog člana porodice i da ne bi osetila potrebu da ode, postoji nekoliko trikova koje možete primeniti da bi novonastala situacija bila što bezbolnija – pre dolaska bebe u dom puštajte svojoj mezimici zvukove gugutanja mališana ili povremeno mažite neki predmet kremom za negu dece, da se navikne na novi miris itd.

pexels.com
Foto: Ilustracija

Ipak, uprkos tome što je maca vezana i za teritoriju i za svoje "cimere", oma može da ima potrebu za samostalnošću. Takvi slučajevi su retki, ali se ipak događa da, bez obzira na odlične uslove života, ona poželi slobodu i koliko god se trudili da je vratite, ona će uvek pronaći način da izađe. Mačke vole da otkrivaju nova mesta, pa tako u nekom trenutku mogu da požele da istraže okolinu ili da se upoznaju sa drugim macama, međutim, najčešće se vrate kući kroz nekoliko sati, piše Petmagazine.

Postoji nekoliko jednostavnih trikova koje možete da primenite kako biste svoju ljubimicu navikli na dom i sprečili njena istrčavanja bez vašeg znanja.

1. Ista rutina svaki dan


Pomozite joj da nauči da povezuje jedna vrata sa izlaskom napolje. Izaberite vrata koja najmanje koristite i postavite povodac blizu njih i ona će početi da ih povezuje sa izlaskom napolje i prestaće da lupa na druga vrata. Dok ste napolju, držite je na povocu dok ne budete sigurni da neće zalutati.

facebook.com/NVO RUKA - ŠAPI
Foto: Ilustracija

2. Vratanca


Možete joj dati ograničen pristup dvorištu instaliranjem otvora za kućne ljubimce na vratima. Lepota vratanaca je u tome što ih možete zaključati kad god želite. Možete je pustiti napolje tokom dana ili kad ste kod kuće, a zatim ih zaključajte noću kako biste sprečili izlazak ljubimca.

3. Postavite granice


Pre nego što izađete iz stana, dajte joj poslasticu kako biste je ohrabrili da se vrati na svoje mesto ili u neki drugi deo stana koji joj prija. Nagradite je sa još nekoliko dodatnih keksića dok odlazite. Ovime ćete joj odvratiti pažnju i s vremenom će naučiti da ignoriše otvaranje izlaznih vrata.

Još jedan odličan način da odvratite maci pažnju od otvaranja vrata jeste da je ohrabrite da se igra interaktivnim i laserskim igračkama dok odlazite. Ove igračke će je satima zabavljati i pomoći joj da potpuno zaboravi na bekstvo.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Zaštitna barijera


Možete upotrebiti flašicu sa sprejom u kojoj se nalazi voda da biste je malo zaplašili i odvojili od vrata. Fizičke prepreke su lakši način da je sklonite od ulaznih vrata.

5. Kastracija i sterilizacija


Mnogi vlasnici se protive ovoj metodi, za koju se svi veterinari zalažu, smatrajući da je korisna ne samo zbog nekontrolisanog razmnožavanja već i zbog čitavog niza benefita. Nije loše napomenuti i da će cica mace koje su kastrirane ili sterilisane manje lutati.

Obezbedite prozore

Za kućne mačke prozori su pogled u svet koji ih okružuje, izvor razonode, zato je važno da svom mezimcu napravite udobno mesto za razgledanje tako što ćete na dasku od prozora ili radijator ispod njega postaviti jastuk, i tako napraviti udobno mesto za odmor. Evo nekoliko saveta kako to da postignete: Prvo, vaši prozori, vrata i terasa moraju biti bezbedni kako mačka ne bi slučajno skočila. Ako želite da vaš mezimac uživa na terasi, onda je idealno da je zastaklite, a kada je reč o bezbednosti prozora i vrata, mreže su najbolji izbor, i to one gustog tkanja i jake. Takođe, možete razmisliti i o zaštitnim rešetkama za prozore, naročito ako živite u kući, u prizemlju ili visokom prizemlju.

youtube.com/mugumogu
Foto: Ilustracija

Ako vaši prozori nemaju dovoljno prostranu dasku da maca može udobno da se smesti na nju, možete je i sami napraviti brzo i lako, i to po vašoj zamisli. Da li će biti malo šira ili pak polukružnog oblika, da li ćete na nju staviti udoban jastuk, ćebence ili ćete na nju zalepiti udobnu dekorativnu tkaninu – izbor je na vama. Prema jednom od poslednjih istraživanja američkih veterinara, mačke koje padnu s visine od drugog do sedmog sprata pretrpe znatno ozbiljnije povrede od onih koje padnu s veće visine. Iako ovo u prvi mah ne zvuči logično, reč je o tome da kada padaju s manje visine mačke nemaju dovoljno vremena da rotiraju svoje telo i pripreme ga za "sletanje" na noge. Takođe, ozbiljnost povreda koje je mačka zadobila prilikom pada često se ne može sagledati tokom prvih 48 do 72 sata. Razlog je u tome što se stepen ugruvanosti i štete nastale na unutrašnjiim organima, pre svega na plućima i srcu, ispolji tek nakon dva do tri dana.

Najbitnije je da stvorite bogato, stimulativno okruženje u stanu. Animirajte svoju ljubimicu, tako ćete sprečiti da joj bude dosadno i ona neće poželeti da izađe. Zatim, naučite je da dolazi kada je pozovete. Ni ovo nije tako teško učiniti: izgovorite njeno ime i nagradite je poslasticom svaki put kada vam priđe.

Spoljašnji prostor

 

pixabay.com
Foto: Ilustracija


Mora da bude ograđen, bilo da je u pitanju privatno dvorište, bašta ili travnati deo oko zgrade.

– Iako su pripitomljene, mačke su životinje koje su zadržale veliku dozu samostalnosti u odnosu na ljude. Ukoliko je držite prvenstveno u dvorištu, trebalo bi da budete svesni da će u tom slučaju vaše vlasništvo biti vrlo uslovno – objašnjava Katarina Stanković, iz Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti FENIKS, i nastavlja

– Potreba da provodi vreme sa ljudskom porodicom varira od mačke do mačke, ali u većini slučajeva – "vaša" mačka u dvorištu je zapravo samo mačka lutalica sa obezbeđenom hranom i sigurnim mestom za odmor. U seoskom okruženju, čuvale su se oduvek na ovaj način, ali to se ne smatra odgovornim vlasništvom i u gradskim uslovima je obično pogubno u vrlo kratkom vremenskom roku. Najbolje je da, ukoliko ipak želite da je puštate u dvorište, to bude na ograničeno vreme i pod vašim nadzorom. Trebalo bi da znate da ograde (osim ako nisu zidovi visine preko dva metra) nisu nikakva prepreka. Najveći deo vremena mačka bi trebalo da provodi u kući.

Komentari (0)

Loading