Ovo su razlozi zašto psi zavijaju

Autor:

Lifestyle

03.10.2020

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez ozira na to gde živite, sigurno ste nekada kasno noću čuli zvuk zavijanja psa. Istraživači veruju da je ovakvo ponašanje duboko urezano u genima psa. DNK drevnih rasa u velikoj meri se poklapa sa vukovima, od kojih i potiču...

RepublikaFoto: pixabay.ocm


Organizovanje zajednice

U divljini, vukovi i psi zavijaju kako bi navodili “pse izviđače” nazad do čopora posle lova. Zavijanje zapravo služi kao vokalno navođenje kojim se usmeravaju drugi članovi čopora. Kada pas kućni ljubimac zavija, radi to iz sličnog razloga, pogotovu ako ste dugo bili van kuće.

Postavljanje granica i odbrambeni mehanizam

Takođe, zavijanjem psi signaliziraju i upozoravaju druge nepoznate pse da je teritorija već okupirana. Time pas najavljuje svoje prisustvo i upozorava ostatak čopora na novonastale okolnosti. U tom kontekstu, zavijanje služi kao odbrambeni mehanizam za suzbijanje predatora i obezbeđivanje sigurnosti.

U domaćem okruženju, poput vaše kuće, psi mogu da zavijaju iz istog razloga. Neki zavijaju ili laju kada nepoznata osoba dođe ili se ispred dvorišta parkira novi automobil…

 

Privlačenje pažnje ili izraz anksioznosti

Pas koji zavija možda jednostavno traži pažnju. Neki vlasnici dobro znaju da i psi pomalo manipulišu emocijama, a zavijanje zaista privlači pažnju vlasnika. Međutim, ako vaš pas dosta vremena provodi sam, nema dovoljno igračkaka ili stvari koje bi ga zabavljale u vašem odsustvu, može postati tužan, usamljen i depresivan. Zavijanje može biti znak protesta jer je pas sam!

Odgovor na nadražaje

Zavijanje može biti i odgovor na okidače iz okruženja. Psi se najčešće oglašavaju kada čuju zvuk sirene hitne pomoći, policije ili vatrogasaca. Takođe, okidači mogu biti i muzika sa stereo uređaja ili televizije, ili zvuk muzičkih instrumenata.

 

Ukazivanje na povredu ili pronalaženje

Ljudi plaču kada se povrede, a psi zavijaju u sličnim situacijama. Psi takođe laju kako bi skrenuli pažnju na bol. Neki psi su dresirani da zavijaju kada otkriju nešto važno – lovački kada pronađe plen ili policijski pas kada naiđe na eksploziv.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading