Sve što bi trebalo da znate pre kupovine PAPAGAJA

Autor: portoflife.rs

Lifestyle

22.09.2020

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko razmatrate kupovinu papagaja kao kućnog ljubimca postoji nekoliko stvari koje morate znati.

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić
Foto: Ilustracija

Papagajima nije potrebno mnogo prostora, mogu se bez problema držati i u manjim stanovima, ali vodite računa o tome da je potrebno pustiti ih iz kaveza svakoga dana. Minimum sat vremena dnevno im morate omogućiti da lete kroz stan, nakon što se adaptiraju na svoje novo okruženje tj kavez. Podrazumeva se da tom prilikom treba držati sva vrata i prozore zatvorene.

Prilikom biranja kaveza, vodite računa o tome da je potrebno da kavez bude dovoljno veliki kako bi se vaš novi ljubimac osećao komotno, kao i da može potpuno da raširi svoja krila unutar kaveza. Ono što je obavezno su posude za vodu i hranu, ali možete ubaciti i malu ljuljašku, predmet za oštrenje kandži i kljuna poput sipine kosti, ili malo ogledalce.

Preporuka je da kavez postavite u prostoriji gde vi i vaši ukućani najviše provodite vremena, kako se papagaj ne bi osetio zapostavljeno i usamljeno, a tokom noći mu obezbedite tišinu i mrak. Većina vlasnika papagaja noću kavez pokriva tamnom tkaninom, ali je bitno da ta tkanina bude dovoljno prozračna kako bi papagaj pored mraka imao dovoljno vazduha. Takođe, vrlo je bitno da kavez ne postavite na mesto gde će biti direktno izložen suncu ili na mestu gde je previše vetrovito. Ukoliko imate nedoumica oko toga gde je najbolje postaviti kavez konsultujte se sa vašim veterinarom.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kao i svi ljubimci, papagaji će praviti određenu količinu nereda u stanu. Potrebno je svakodnevno čistiti kavez od izmeta, opalog perja i rasute hrane za ptice. Takođe, imajte na umu da pojedini papagaji vole da ljušte tapete, kljucaju cveće i sl..

Ukoliko već imate nekog drugog ljubimca poput psa ili mačke morate ih postepeno upoznavati sa novim ptičijim drugarom kako bi ste sprečili potencijalna neslaganja i povrede. To može biti dugotrajan proces za koji je potrebno dosta strpljenja i vremena.

RepublikaFoto: youtube.com/ViralHog
Foto: Ilustracija

Takođe, papagaji mogu biti dosta bučni, oni brzo uče da oponašaju zvuke iz svog okruženja. Mužjaci brže uče od ženki, ali zavisno od rase neki mogu oponašati čitave rečenice a neki papagaji nikada ne progovore.

Pre nabavke je i najvažnije pitanje da li možete da priuštite papagaja i brigu o njemu. Nabavka papagaja može koštati i par stotina evra, onda nabavka kaveza, hrane, igračaka kao i naravno redovni veterinarski pregledi. I još nešto, pre uzimanja novog ljubimca, obavezno proverite da li ste vi ili bilo ko od ukućana alergični na perut i prašinu iz perja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading