Zašto mačka umiva mesto gde ste je pomazili ili poljubili? Ne, nije da bi skinula vaš miris, OVO je razlog

Autor: ljubimci.telegraf.rs, republika.rs

Lifestyle

26.07.2020

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj vlasnika mačaka pita se zašto njihov ljubimac često umiva mesto gde su ga pomazili ili poljubili tokom igre.

RepublikaFoto: Ivana Stanković
Foto: Ilustracija

Dugo su verovali da je to zato što mačka želi da "opere" ljudski miris sa sebe, a bilo je i onih koji su tvrdili da se to dešava ako se mački ne sviđa vaš miris, piše mercurynews.com.

Mačke nas smatraju drugim mačkama, kažu stručnjaci, samo što misle da smo mi velike, čudne mačke, ali mačka poput bića koja nisu ni iznad ni ispod sebe. Kada mazite i poljubite svoju mačku, a ona se umije posle na tom mestu, to je najverovatnije njen način obavljanja međusobne brige, čina koji se dešava između bliskih i ljubaznih mačaka.

 

Ozbiljniji razlog bi mogao biti da vaša mačka ima bolno ili iziritirano mesto na koži, neku alergiju ili ujed insekta. Ukoliko se to dešava duže od nekoliko dana na istom mestu, onda bi trebalo da odvedete vašu mačku kod veterinara.

Najređi, ali ne i nemoguć sindrom jeste "mačja hipersenzitija", kada koža mačke postaje preosetljiva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading