Stiglo leto, evo šta vaš ljubimac treba da jede

Autor: Petmagazine.rs

Lifestyle

03.07.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Voće i povrće koje je bezbedno za psa uglavnom mu se nudi kao poslastica (do 10 odsto dnevnog unosa kalorija) ili kao deo obroka, usitnjeno i prema potrebi obareno.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na zelenim pijacama ovih dana imamo najlepše sezonsko voće i povrće pa ga kao poslasticu i osveženje možete ponuditi svojim mezimcima.

Kad psu dajemo voće ili povrće, biramo ga tako da po svojim karakteristikama bude bezbedno, odnosno da ne sadrži materije potencijalno toksične za psa. Trebalo bi obratiti pažnju da:

  • u početku ponudimo psu malu količinu voća ili povrća
  • kasnije možemo povećati količinu, ali to i dalje mora biti mala količina (veća količina voća ili povrća obično provocira ređu stolicu)
  • ne vole svi psi sve voće i povrće – trebalo bi strpljivo istražiti koje je psu prihvatljivog ukusa i teksture.
  • Povrće i voće koje je bezbedno za psa

Šargarepa

Pre svega je bogata vlaknima, beta-karotenom i kalijumom, niske je kalorijske vrednosti. Odlična kao poslastica, naročito za pse s viškom težine. Može se davati kuvana, iseckana na male komadiće ili štapiće, kao i sirova izrendana – kao dodatak obroku ili iseckana na štapiće kao odlična dentalna poslastica.

Foto: pixabay.com

Jabuka

Bez središnjeg dela (semena) – dobar je izvor vitamina A i C i rastvorljivih vlakana, niskokalorična, tako da je pogodna kao poslastica za pse. Starijim psima se može davati čak i dobro rashlađena kao osveženje u letnjim mesecima. Nezaslađen sok od jabuke može se dodati obroku kao „slatka“ nadoknada tečnosti.

Foto: pixabay.com

Banana

Bogata je vitaminima, kalijumom, magnezijumom, bakrom i biotinom, a ima mali sadržaj natrijuma. Zbog visokog procenta ugljenih hidrata treba je tretirati kao poslasticu, što znači dati je psu kao nagradu za poželjno ponašanje. Oljuštite je, isecite na kolutove ili manje komade. Možete je psu dati i zamrznutu.

Spanać

Lišće sadrži visok procenat gvožđa i niskokalorično je. Uglavnom se koristi obareno, usitnjeno kao deo sveže pripremljenog obroka ili kao dodatak suvoj hrani za pse. Zbog svog sastava ima antiinflamatorno dejstvo i koristan je dodatak u obroku pasa s onkološkim oboljenjima. Psima koji već imaju problem s bubrezima i nakupljanjem kristala u mokraći nemojte davati spanać.

Foto: pixabay.com

Borovnice

U visokom procentu sadrže resveratrol (supstancu kojom se biljke „brane“), zatim vitamin C, fitohemikalije i antioksidanse. Zato su u ishrani snažan borac protiv kancerogenih promena u organizmu i srčanih oboljenja, jačaju imuni sistem i smanjuju efekte starenja mozga. Sadrže takođe i tanine koji su značajni za prevenciju infekcija urinarnog trakta. Naročito su pogodne za starije pse. Psu se može dati nekoliko komada kao zdrava poslastica, a mogu se poneti i u šetnju, kao nagrada za lepo ponašanje.

Foto: pixabay.com

Krastavac

Bogat je mineralima: kalijumom, magnezijumom i bakrom, kao i vitaminima K, C i B1, i s visokim sadržajem vode. Ujedno je niskokaloričan – ugljeni hidrati i masti su u minimalnoj količini. Pogodan je dodatak u ishrani gojaznih pasa. Ako ga pas prihvati, dodaje se samleven ili dobro usitnjen u obrok, kao dopuna.

Tikvice

Niskokalorične, s visokim sadržajem vode, dobra niskokalorična poslastica ili dodatak obroku. Tikvice treba očistiti od semena, obariti, i u manjoj količini ponuditi psu.

Foto: pixabay.com

Lubenica

Ima visok sadržaj vitamin A, B1, B6 i vitamin C, i pre svega vode. Zato je lubenica odlična osvežavajuća poslastica za letnje mesece: rehidrira organizam, a pri tome ga ne opterećuje kalorijama. Psu treba dati malo parče očišćeno od semenki i bez zelenih delova.

Komentari (0)

Loading