OTKRIVENO: Evo zbog čega su PSI, inteligentniji od MAČAKA!

Autor: novosti.rs, republika.rs

Lifestyle

30.06.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psi imaju biološku sposobnost da rade mnogo složenije i fleksibilnije stvari od mačaka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručnjaci sa američkog univerziteta Vanderbilt, koji su se bavili istraživanjem količine sive mase u mozgu osam glavnih vrsta mesoždera (psi, mačke, rakuni, hijene, lavovi, mrki medved...), otkrili su da su psi inteligentniji od mačaka.

Mada su prema ranijim istraživanjima mačke bile na prvom mestu, sa oko 300 miliona neurona, a psi drugi sa otprilike dvaput manje neurona (160 miliona), nova studija donela je drugačija saznanja.

Više informacija iz rubrike "ljubimac", pročitajte OVDE!

Sa 530 miliona neurona psi imaju neprikosnovenu moždanu moć u odnosu na ostale mesoždere, dok kod mačaka ona iznosi 250 miliona neurona. Poređenja radi, ljudi imaju oko 16 milijardi neurona, a njihov broj u mozgu je povezan s većom inteligencijom.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Naši rezultati pokazuju da psi imaju biološku sposobnost da rade mnogo složenije i fleksibilnije stvari od mačaka - rekla je brazilska naučnica Suzana Herkulano Hauzel, neurolog sa univerziteta Vanderbilt. - Verujem da apsolutni broj neurona kod životinja određuje "bogatstvo" njihovog uma i sposobnost predviđanja šta će se dogoditi u okruženju na osnovu ranijih iskustava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading