Šta se dešava sa mozgom vašeg psa kada ste po ceo dan kod kuće?

Autor:

Lifestyle

19.06.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biti po ceo dan sa članovima porodice, nije naivna stvar naročito ako je višečlana porodica u pitanju, koju čine i mala deca i starije osobe, pa još i kućni ljubimci. Istraživanja koja su nedavno na dobrovoljnoj bazi sprovedena, pokazala su da je više od 50 % vlasnika kućnih ljubimaca vreme izolacije lakše podnosilo, iskoristivši ga da se više posvete svom ljubimcu i igri sa njim.

RepublikaFoto: Photo by kevin turcios on Unsplash
Foto:Ilustracija

 Dakle, jasno je da životinje pozitivno utiču na ljude, ali da li važi isto i u suprotnom pravcu? Da li psi zaista vole da su njihovi vlasnici stalno sa njima?

Konsultujući stručnjake na ovom polju, iznosimo vam njihovo mišljenje o tome šta se dešava u mozgu pasa kada ste konstantno sa njima. Pas kom je vlasnik 24/7 na dohvat ruke dobija svoju dnevnu dozu "srećnog neurohormona", odnosno poprilično je jasno da su oni očigledni pobednici u izolacijskoj trci sa vremenom.

Oksitocin, neurohormon, jednako i kod ljudi i kod životinja oslobađa se u telu kada smo srećni. Ovaj hormon se naziva još i ljubavni hormon, a povećava se usled osećaja povezanosti i užitka. Dakle, kada pas i njegov vlasnik uspostave na dnevnom nivou više puta u toku dana – kontakt očima, što je jedan od načina iskazivanja ljubavi, poput zagrljaja, malo je reći da pas tada dobije krila.

RepublikaFoto: Sever Zolak
Foto:Ilustracija

U tim trenucima podstiče se regija njegovog mozga koja sprečava depresiju, ali i mnogo više od toga. Samo prisustvo vlasnika, deluje stimulativno na psa. Kontakt sa vlasnikom u intenzivnoj meri podstiče brojne centre u psećem mozgu koji ga čine veselijim. Kada oseti miris svog vlasnika, aktivira se poseban deo mozga psa odgovoran za motivaciju, nagrađivanje i pozitivna očekivanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

Posmatrajući svog vlasnika duže vreme, pas na osnovu njegove mimike lica, pokreta tela i emocionalnih iskaza, uči više o njemu, što predstavlja dobar temelj kvalitetnog odnosa. Takođe zvuk, boja i ton glasa vlasnika pomažu psu da spozna vlasnikovo raspoloženje i da još kao štene može da nasluti u kakvom je raspoloženju njegov vlasnik. Štenci koji više vremena provode sa svojim vlasnicima, nesumnjivo postaju pametniji i emocionalno uravnoteženiji, budući da imaju na koga da se oslone.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading