Imate stidljivu mačku? Evo kako da rešite taj problem

Autor: petmagazine.rs, republika.rs

Lifestyle

05.06.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako sa stidljivom, povučenom ili uplašenom mačkom forsirate interakciju, samo će biti još više uplašena i imaće otpor prema vama.

RepublikaFoto: Le PETit WCF
Foto: Ilustracija

Mnoge mace su stidljive i uplašene, naročito one koje udomite sa ulice. One su najčešće doživljavale stresove, sukobljavale su se s drugim mačkama i psima, bežale od točkova automobila i ljudi koji prema njima nisu blagonakloni. 

Bile su gladne, žedne, bilo im je hladno. Ima naravno i onih koje su po prirodi stidljive, povučene i nepoverljive. Zbog toga je važno da znate kako da im pomognete da počnu da se osećaju sigurno u svom novom domu i da steknu poverenje vas. Budite strpljivi i verujte – uspećete, tvrdi vodeći svetski ekspert za ponašanje mačaka Pem Džonson Benet, koja daje sledeće savete:

Okolina

Možda imate prostran i svetao stan, s mnogo prozora, ili kuću s dvorištem. Iako bi se svaka maca obradovala velikom prostoru, u početku ovo za nju može biti previše. Zato je najbolji savet da joj najpre omogućite da boravi u manjem delu kuće ili stana, da bi se prvo na njega privikla i počela da ga smatra svojim, a tek potom da otkriva šta sve ima na raspolaganju. I previše svetla može da joj smeta, pa ga ublažite zavesama ili roletnama, da joj bude prijatno.

Mesta za skrivanje

Mogućnost da imaju gde da se sakriju kada požele da se uteše ili da osete bezbednim – mački je ključna. Imajte to na umu i omogućite joj pristup mestima na kojima može da se krije – ispod kreveta ili stola, u fioci, u plakaru ili na njemu.

Dok se skriva, mačka se smiruje i promatra sve što se oko nje dešava, slažu joj se utisci. Podstaknite je da kroz skrivanje otkriva svoj novi dom – postavite tunele od kartona ili one kupljene u pet-šopu, kutije u različite prostorije, „rade” i papirne kese, ali vodite računa da nemaju vezice ili trake (plastične izbegavajte).

Miris

Mace u velikoj meri informacije o svojoj okolini dobijaju putem čula mirisa. Dok se ne navikne na vas i ostale ukućane, dok se odmara ili skriva, ostavite u njenoj blizini svoju majicu ili peškir, da se navikne na miris svojih ukućana.

Hrana

Hrana je esencijalna za proces građenja poverenja između mačke i čoveka. Ako imate stidljivu mačku, donesite činiju s hranom tamo gde joj je prijatno da boravi, a potom napustite prostoriju. S vremenom, videćete da će početi da joj bude prijatno kad ste i vi blizu. Ustanovite rutinu hranjenja, uvek u isto vreme, kako bi mačka počela da vas povezuje s pozitivnom asocijacijom – hranom. Pre hrane možete je nagraditi i poslasticom.

Glas

Mačke ne vole buku niti visoke tonove, pogotovo vikanje. Zato joj se uvek obraćajte smirenim i blagim glasom. Na ovakav glas mnogo bolje reaguju nego na uzbuđene, piskave tonove. Ako imate decu, i njima objasnite da se vašoj stidljivoj cica-maci obraćaju tiho.

Interakcija

Kako bi se osećala prijatno i sigurno, mačka mora znati da ima slobodu da se udalji i osami kada to želi, i da ona nama priđe kada bude spremna. Nemojte je nikada izvlačiti iz mesta za skrivanje niti siliti interakciju, to je može dodatno preplašiti.

Čak i kada se pojavi u prostoriji, nemojte je uzimati u naručje. Ako joj date mogućnost da sama odlučuje, i da ima prostora da ode, tada će mačka shvatiti da je bezbedna i da nema čega da se plaši.

Interaktivne igračke

I igra je važna u građenju poverenja. Koristite u početku pecaljke, jer one stvaraju distancu između vas i mačke, pa će radije pristati na igru kada joj niste previše blizu. Nemojte pecaljku zabacivati u pravcu mačke da ne pomisli da je napadate, već je mrdajte levo-desno ili je povlačite unazad i tako mamite macu da je pojuri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading