Da li vaš ljubimac ima nesanicu? Evo kako to da rešite

Autor: republika.rs

Lifestyle

28.05.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi imaju običaj da se noću bude jako često, raloga može biti dosta. A dali ste znali da slični problemi postoje i kod kućnih ljubimaca? Ukoliko imate psa, ili mačku evo nekoliko rešenja za miran san vašeg ljubimca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Umorni ste od radnog dana, jedva ste dočekali krevet, fino se ušuškate, hvata vas prvi san, onaj najslađi… I onda: tras! Mačka je skočila na vas, hoće da se igra. Čuli ste vi i mjaukanje pre toga, samo ste ignorisali. Pogledate na sat – dva ujutru! Scena br. 2: lepo ste odspavali noć, bez uznemiravanja. Svanjava lagano, ustali ste do kupatila i srećni se vraćate jer imate bar još sat vremena sna. Onog jutarnjeg, najbitnijeg! I onda: tras! Pas vas vuče za ruku, liže, hoće napolje! Pogledate na sat – šest ujutru!

Ima li leka tome? Ima. Saznajte kako da sprečite da vas kućni ljubimac budi u toku noći ili ranom zorom?

Ako vam je za neku utehu, niste jedini koga pomalo teroriše kućni ljubimac, pas ili mačka. Ispitivanja pokazuju da čak 53 posto vlasnika ima isti problem.

RepublikaFoto: Le PETit WCF
Foto: Ilustracija

Da se razumemo, životinje vas nekada bude i sa dobrim razlogom, ako su bolesne ili predosećaju da će se nešto desiti. To su vanredne situacije i na njih treba odmah reagovati. Ipak, najčešće uznemiravanje vlasnika tokom sna uzrokovano je željom za igrom, praćenjem rutine ili lošim navikama. Da bi rešili problem, prvo morate da ga razumete. Mi ćemo vam pomoći sledećim savetima:

Obezbedite kućnom ljubimcu mesto za spavanje

Ako vaša mačka spava sa vama u krevetu, nema razloga da se čudite i bunite što vas uznemirava tokom noći. Bitno je da je ignorišete, jer ako je izbacite iz sobe, ne gine vam cela noć mjaukanja. Mački i psu treba korpa i posebno mesto gde će spavati, van kreveta, van spavaće sobe. Ne selite ih često, već dopustite da se naviknu i steknu rutinu.

RepublikaFoto: facebook.com/Mac the pitbull
Foto: Ilustracija

Smanjite količinu aktivnosti psa tokom dana

Deluje nelogično, ali zapravo je tako. Ako vašeg kućnog ljubimca pokušavate da izmorite tokom dana raznim fizičkim aktivnostima u nadi da će pas noću spavati kao beba, zapravo će se suprotno desiti. Psi su kao sportisti – što više vežbaju, više aktivnosti im je potrebno. Dakle, primenite obrnutu logiku: manje aktivnosti, više lenjosti.

Ne širite negativnu energiju

macka spavaOpšte je poznato da kućni ljubimac upija i prati energiju koju šalje vlasnik. Ako ste bili nervozni i takvi legli u krevet, velika je šansa da će se i vaš pas ili mačka uznemiriti i imati nesanicu. Gledajte da se smirite pred spavanje, jer ćete tako smiriti i ljubimca.

RepublikaFoto: youtube.com/ CatPusic
Foto: Ilustracija

Poštujte rutinu

Pas ne zna da je danas nedelja i da ne radite. On zna da ga vi pet, šest dana u nedelji izvodite napolje u sedam ujutru. On se na to navikao. I budiće vas, normalno, i u nedelju i kad ste na odmoru. Zadržite tu rutinu i navike, koliko god vam teško padalo.

Ne reagujte odmah ljutito, ljubimcu možda nije dobro

Kao i ljudi, psi, mačke i svi ostali kućni ljubimci mogu da se razbole. Ako vas ljubimac probudi u toku noći nenadano, odnosno primetite promene u ponašanju psa ili mačke, kontaktirajte veterinara što pre i saznajte o čemu se radi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading