UPOZORENJE VETERINARA: Ako ih ne čistite od glista, psi i mačke mogu da vas zaraze

Autor:

Lifestyle

13.05.2020

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crevne gliste su jedni od najčešćih parazita kod mačaka i oni mogu uticati na probavni sistem ljubimca, a da to ne primetite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Simptomi se teško uočavaju

Teško je znati da li pas ili mačka ima gliste jer se one skrivaju u crevu ljubimca.

PROBAVNE SMETNJE

Zaraza glistama može biti veoma neprijatna i može uzrokovati povraćanje, proliv, promene apetita, gubitak težine, a može uključivati i brojne druge simptome. Neki paraziti mogu se preneti i na ljude, a deca i stariji imaju veći rizik od zaraze. Paraziti mogu napraviti manje probleme, a mogu biti i uzročnici ozbiljnih bolesti.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dr Saša Kosijer

Izvor zaraze mogu biti posrednici koje ljubimac može pojesti, kao što su glodari, ptice, buve, u kojima se nalaze razvojni stadijumi parazita. Izvor mogu biti jajašca u okolini (zbog čega je važno da počistite za ljubimcem). Štenci mogu dobiti gliste pre rođenja, dok su još u materici majke.

SVRBI IH ZADNJICA

Najčešći znak prepoznavanja zaraze je pojava granula sličnih pirinču u izmetu. Može se javiti iritacija zbog nakupljanja jajašaca, koje ljubimac izbacuje. Psi najčešće vuku zadnjicu po podu da bi olakšali svrab. Jedan od znakova je i lizanje zadnjice, što ljubimac radi kako bi olakšao svrab. Može se pojaviti i klonulost, nedostatak energije, nadimanje stomaka (posebno kod štenaca), a promene se mogu videti i na krznu koje postaje beživotno i obešeno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Odvedite svog ljubimca veterinaru barem jednom godišnje

- Važna je redovna briga o ljubimcima, pravovremena zaštita od insekata i spoljnih parazita, vakcinisanje i tretiranje protiv unutrašnjih parazita - upozorava Saša Kosijer, veterinar, i savetuje:

- Redovnom higijenom ruku, uklanjanjem izmeta kućnih ljubimaca i redovnim sprovođenjem dehelmintizacije, odnosno čišćenja kućnih ljubimaca od unutrašnjih parazita svaka tri meseca, rizik i opasnosti i za ljubimca i za vas svodite na minimum. Odvedite svog ljubimca veterinaru barem jednom godišnje kako biste odredili raspored tretiranja ljubimca.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading