Zbog pandemije koronavirusa gorile bi mogle da izumru?!

Autor: b92.net

Lifestyle

13.05.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gorile dele 98 odsto DNK sa čovekom i mogu dobiti respiratorne bolesti od ljudi, sa smrtonosnim posledicama, pokazuju najnovija istraživanja, koja upozoravaju na posledice pandemije koronavirusa po ove životinje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vodeći naučnici upozorili su prošlog meseca da kovid 19 predstavlja "egzistencijalnu pretnju" za primate i da bi, posebno za planinske gorile, pojava nove, visokoinfektivne bolesti mogla da bude "događaj koji bi potencijalno doveo do izumiranja", piše Gardijan.

U skladu sa tim, rendžeri u nacionalnom parku Bvindiju u Ugandi, u kojem živi oko 600 gorila, nose maske za lice, koriste sredstva za dezinfekciju i drže se na udaljenosti od majmuna.

Obustava eko-turizma tokom pandemije koronavirusa takođe je značila da je glavni izvor prihoda za očuvanje gorila izgubljen, a postoje strahovi da bi se neke okolne zajednice, koji zavise od turista, mogle iz očaja okrenuti krivolovu.

- Zabrinuti smo - kaže Bašir Hangi, portparol Ugandske uprave za divljinu, državnog tela koje upravlja Bvindiom i devet drugih nacionalnih parkova.

- Ako se ovo nastavi, definitivno će se preokrenuti ono što smo postigli u očuvanju gorila. U to nema nikakve sumnje - prenosi britanski list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading