Pandemija korone ugrozila Zoo vrtove i očuvanje mnogih vrsta

Autor: Tanjug

Lifestyle

11.05.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proleće je obično početak glavne sezone za evropske zoološke vrtove, ali se ove godine zbog pandemije korona virusa mnogi suočavaju sa finanskim problemima i teškoćama da nahrane životinje.

RepublikaFoto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ilustracija

Mere zatvaranja dovele su do toga da u zoološke vrtove ne dolaze porodice koje kupuju karte, što je glavni izvor sredstava za pokrivaje troškova za ishranu i brigu o životinjama, kao i za finasiranje projekata za zaštitu ugroženh vrsta i razmnožavanje.

- Za većinu zooloških vrtova ovo je najduži period u istoriji tokom kojeg su bili zatvoreni - kaže izvršni direktor Evrospkog udruženja zooloških vrtova i akvarijuma Mifanvi Grifit. Prema njegovim rečima, za većinu je najteže to što i dok su zatvoreni, zoološki vrtovi svakodnevno imaju troškove brige o životinjama, što ih stavlja u "finansijski procep", prenosi Politiko.

Direktor zoološkog vrta u poljskom gradu Vroclav Radoslav Ratajščak kaže da bi ovakvim tempom njegov vrt mogao da opstane do kraja juna ili mesec dana duže, ali da do kraja godine sigurno ne može da izdrži. Britanska vlada je prošle nedelje izdvojila 14 miliona funti pomoći najugrožzenijim zoološkim vrtovima i akvarijumima, dok je u Francuskoj za zoološke vrtove i cirkuse izdvojeno 19 miliona evra.

Uz nacionalne pakete pomocji, Udruženje se zalaže za to da zaposleni u zoološkim vrtovima budu priznati kao radnici u neophodnim strukama. Iz udruženja ističu da nije u pitanju samo biga o životinjama, već da su zoološki vrtovi uključeni u veliki broj projekata za očuvanje vrsta.

Udruženje koordinira više od 400 takvih projekata, od slonova, žirafa i nosoroge, do paukova i zmija. - Jedan zoološki vrt ne može sam da spasi vrste - upozorava Mads Frost Bertelsen, veterinar iz zoološkog vrta u Kopenhagenu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading