Šta raditi ako pronađete izgubljeno mače?

Autor: svetkućnihljubimaca.com, republika.rs

Lifestyle

19.04.2020

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ima nešto neobično privlačno u malim macama, bez obzira imate li mačku za kućnog ljubimca ili ne. Još ako su bespomoćne, momentalno se javlja potreba da se nešto uradi. Ipak, ne brzajte sa odlukom. Naučite kako da procenite da li mačićima zaista treba vaša pomoć. Ako da, kako da je pružite.

RepublikaFoto: Le PETit WCF
Foto: Ilustracija

Ugledali ste mače i pomislili: "Jadničak, moram da mu pomognem!" Naravno, ako stvarno treba, budite humani. Ali, pre nego što preuzmete na sebe obavezu nege i brige oko novorođenog mačeta (što je jednako tome da imate bebu), zaustavite se, ne reagujte ishitreno. Prvo osmotrite – možda je majka tih mačića negde u blizini.

Ako se majka ipak ne vrati, pomozite mačetu ili mačićima, ali pažljivo. Nevakcinisani mačići nose bolesti koje mogu biti opasne po ljude, kao što je besnilo. Odmah se javite veterinaru ako vas ogrebe ili ujede mačka za koju ne znate da li je vakcinisana ili nečiji kućni ljubimac, bilo koje starosti.

Pratite sledeće korake:

  • Konsultujte se sa veterinarom odmah oko starosti mačeta, obzirom da njegova ishrana prevashodno zavisi od toga.
  • Postavite mače u kutiju sa ćebetom ili peškirom – tako će se osećati sigurnije. Držite ga odvojeno od ostalih kućnih ljubimaca.
  • Toplota je izuzetno važna. Držite flašu sa toplom vodom umotanu u peškir blizu mačeta ili neki vid grejalice (ne prejake i pod uslovom da mače ima dovoljno prostora da se pomeri, ako se pregreje).
  • Novorođeno mače odvojeno od majke zahteva intezivnu brigu i negu, posebno oko ishrane. hranaMožda će čak biti potrebno da ga ručno hranite adaptiranim mlekom za mačiće.  Mace se do perioda od 2 nedelje hrane svaka 2 – 3 h, sa 3 nedelje svaka 2 – 3 h, uz jedno hranjenje noću. Do perioda od 4 nedelje svaka 3 – 4 h, uz jedno hranjenje noću i sledeće dva nedelje u razmacima od po 4 h.
  • U 3, 4 nedelji starosti, maci se može ponuditi adaptirano mleko iz činije za hranjenje, uz davanje male količine nakvašenog obroka dehidrata 4 – 6 puta dnevno.
  • Mačići starosti 6 – 12 nedelja treba hraniti 4 puta dnevno, uz postepeno odvikavanje od adaptiranog mleka i prelaženje na granuliranu hranu.
  • Mace starosti 3 – 6 meseci treba hraniti 3 puta dnevno.

Prilikom spašavanja mačeta i preuzimanja brige o njemu, vi zapravo postajete njegova majka. Osim hranjenja, moraćete se brinuti i o drugim stvarima kako bi to mače ostalo u životu i bilo zdravo. Jedna od tih stvari je i da naučite mače da obavlja nuždu.

Mačići obično ne obavljaju nuždu do 2, 3 nedelje starosti, ali nakon toga vi im morate pomoći da nauče. Koristite mekanu vlažnu tkaninu i masirajte urinarno i analno područje (što obično majka mačka radi, ližući ta područja, čime ih stimuliše na rad).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading