BEZ BATINA I DAVILICE: Evo kako da vaspitate psa i budete vođa

Autor: Jelena MLADENOVIĆ

Lifestyle

10.10.2017

04:13

Životinje postaju agresivne i neposlušne isključivo kada vlasnik dopusti svom četvoronošcu da dominira u njihovom odnosu, pa možete često da vidite kako ljubimci šetaju vlasnike umesto da gazda bude taj koji će voditi.

pixabay.com
Umesto da pas poštuje vlasnika, njegov autoritet postaje davilica

Svaki vlasnik bi trebalo da zna da su psi čoporativne životinje, pa shodno tome njima ne smeta, štaviše i vole da budu poslušni, odani i da u vama vide autoritet koji će ih voditi kroz život.

- Vlasnik pre nego što preuzme tu odgovornost da poseduje psa kao ljubimca, trebalo bi da se dobro edukuje. Što znači da odgoj psa mora započeti u ranoj mladosti.

Izuzetno je važno poznavati kada se i zašto nešto odvija u psećem mozgu i kako možemo uticati na to zarad njegovog i sveopšteg dobra - kaže Milan Ognjenović iz centra za obuku pasa "Alfadog".

Naime, razlozi za "nenormalno" ponašanje pasa prema drugim životinjama leže upravo u neznanju samih odgajivača i novog vlasnika koji ne zna kako da psa usmeri na pravi put, a ovo su glavni razlozi agresivnog ponašanja koje navode iz centra za obuku:

pixabay.com
  • Neposvećenost socijalizaciji psa u najranijoj mladosti, već od osme nedelje starosti
  • Prerano ili prekasno odvajanje šteneta iz legla
  • Nedopuštanje psu da se oproba u socijalnim uslovima života zbog posesivnosti i straha od zaraznih bolesti u vreme vakcinacije štenadi, gde i veterinari prave veliku zabludu plašeći vlasnike da štene moraju da drže u izolaciji dok god ne primi sve vakcine
  • Agresija usled straha od nečega ili nekoga
  • Psi prirodno moraju da se onjuše i uspostave neki vid hijerarhije jer je to njihov vid komunikacije
  • Ukoliko pas ne oseća jačinu vođe čopora, odnosno vlasnika, onda sami na sebe preuzimaju ulogu dominantne jedinke, pa se prirodno brane napadom.
  • Obratite se stručnjaku za pomoć ako mu je poremećen status unutar njegovog zamišljenog čopora tj. porodice u kojoj živi.

Komentari (0)

Loading