(VIDEO) Dobrodošli u Zemlju lutalica: Ovo je mesto gde živi više pasa nego ljudi!

Autor: b92, Republika

Lifestyle

21.03.2020

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skrivena u džunglama Kostarike, nedaleko od prestolnice San Hoze, nalazi se Zemlja lutalica, imanje pretvoreno u utočište za napuštene pse. Komšije se bore protiv njih i pokušavaju da podmetnu psima zatrovano meso, ali plemeniti aktivisti ne odustaju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Trenutno u Zemlji lutalica živi više od 1000 pasa. Mnogi od njih su bili i zlostavljani, iako je većina izbačena na ulicu kako otkriva Lija, jedna od predanih aktivistkinja zaposlenih u utočištu.

- Puno njih udomili su ljudi koji onda nisu znali šta će sa njima pa su ih napustili. Ako mene pitate, ovi psi i dalje zaslužuju krov nad glavom i pune stomake. Bez obzira na to koliko je neki pas džangrizav, ovde će dobiti pažnju i neće biti bezimen - objašnjava Lija za Vajs.

Različitih su rasa i karaktera, ali svaki od njih ima svoje ime.

Dnevno je potrebno 30 džakova hrane teške po 30 kilograma da bi se psi nahranili, što je oko 535 evra ne računajući troškove veterinara i medicinske nege.

Zemlja lutalica je prostran posed sa osam izvora.

Nažalost, ne prepoznaju svi plemenitost u radu ovog utočišta. Komšije pokušavaju da ih oteraju već neko vreme. Vremenom su sve gori i kako otkriva Lija, počeli su da bacaju otrovane komade mesa preko ograde. Već je 11 pasa stradalo nakon što su pojeli podmetnuti otrov.

Zakoni koji se tiču dobrobiti i prava životinja u ovoj srednjoameričkoj zemlji još su nazadni. Usprkos neprestanom trudu da se donesu mere koje će zaštiti pse od zlostavljanja, konkretnih koraka prema tome nije bilo.

- Nedostaje obrazovanja na ovu temu. Uspavljivanje nije rešenje za prekomeran broj pasa lutalica. Zahvaljujući radu ovog utočišta, nekima smo, u najmanju ruku, uspeli da promenimo život. Ponekad ih pronađemo kada je za njih već kasno. Provedu ovde nekoliko nedelja pa uginu. Barem uginu, a da im se zna ime - kaže Lija. Ona poručuje da će Zemlja lutalica opstati dokle god se nešto ne promeni u okrutnom načinu ponašanja prema napuštenim psima na Kostariki.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading